Linkovi

Džon Roberts - kandidat za sudiju Vrhovnog suda SAD


Predsjednik SAD Džordž Buš nominovao je konzervativnog federalnog sudiju Džona Robertsa za sudiju Vrhovnog suda. Ako bude potvrđen Roberts će zamijeniti sudiju Sandru Daj O'Konor, koja se penzionisala.

Predsjednik Buš je formalno odluku o nominaciji objavio u diretknom TV prenosu, rekavši da se sudija Roberts profesionalno dokazao kao izuzetno kvalifikovana osoba sa snažnim integritetom, te da ga to preporučuje za funkciju u najvišoj sudskoj instanci. Predsjednikovu nominaciju trebalo bi da odobri Senat. Riječ je inače o prvoj osobi koju je kao predsjednik, predjsednik Buš nominovao za sudiju Vrhovnog suda.

Roberts je postao sudija saveznog žalbenog suda u Vašingtonu prije dvije godine. Kao advokat, a potom i jedan od pravnih savjetnika bivšeg predsjednika Ronalda Reagana, 50-godišnji John Roberts je u više od 39 slučajeva predstavljao svoje stranke pred Vrhovnim sudom Sjedinjenih Država. Za vrijeme mandata predsjednika Džordža Buša starijeg, Roberts je radio u Ministarstvu pravosuđa. Diplomirao je na Pravnom fakultetu Harvardskog univerziteta.


Očekuje se da će Robertsovu potvrdu nominacije pratiti žestoka politička debata o dominatnnom pravcu kojim će se sljedećih godina kretati Vrhovni sud. Reakcije na nominaciju Johna Robertsa su raznolike. Dok ga republikanska većina zdušno podržava, demokrate najavljuju da će tek na pretresima u Senatu, provjeriti gledišta koja zastupa sudija Roberts.

U tom kontekstu - najznačajnija su svakako pitanja legalnosti abortusa i homoseksualnih brakova, o kojima - kako je rečeno u Bijeloj kući - predsjednik nije razgovarao sa kandidatom...

Čelnik republikanske većine u Senatu Bill Frist izjavio je da je Roberts izvanredan kandidat za Vrhovni sud i da 'njegova kandidatura Ameriku istinski može učiniti ponosnom'. Senator Frist je rekao da Roberts predstavlja upravo one kvalitete koje građani očekuju od sudije najvišeg suda u zemlji.

I drugi republikanci, poput senatora Orina Heča kažu da je predsjednikov izbor dobar jer je Roberts odličan poznavalac ustavnog prava.

Demokratski senator Čarls Šumer izjavio je da se o pravnim kvalifikacijama Džona Robertsa nema šta diskutovati, ali "javnost malo zna o njegovim ličnim pogledijma na niz pravnih pitanja".

"Vitalno je da odgovori na mnoga pitanja i javnost upozna sa svojim gledištima - iskreno i odgovorno", rekao je Šumer.

Senator Šumer je prije dvije godine – kada je Roberts bio nominovan za položaj u saveznom apelacionom sudu u Vašingtonu – glasao protiv, jer je tvrdio da kandidat nije odgovorio na neka od njegovih pitanja - "poput odgovora na pitanja o najkritičnijim odlukama Vrhovnog suda".

Senator Ted Kenedi rekao je da će na predstojećim pretresima biti ustanovljeno da li sudija Roberts "svoja privatna shvatanja može da odvoji od onoga što je vladavina zakona"

Demokratski senator DŽon Keri objavio je na svom web sajtu da neće podržati kandidaturu niti jednog kandidata koji želi da ukine pravo žena na abortus. Organizacije koje brane pravo na abourtus – u Americi uvedeno 1973. godine, odlukom Vrhovnog suda – tvrde da se Roberts u prošlosti zalagao za pobijanje te odluke sudskim putem.

Predsjedavajući Odbora za pravosuđe, republikanski senator Arlin Spekter rekao je da je "malo iznenađen da je sudija Roberts već na udaru kritike".


XS
SM
MD
LG