Linkovi

Visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Havijer Solana u Beogradu


Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana doputovao je u
Beograd na razgovore sa čelnicima Srbije, Crne Gore i državne zajednice SCG o pripremama za pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom.

Solana se odmah po dolasku sastao sa premijerom i predsednikom Srbije
Vojislavom Koštunicom i Borisom Tadićem.

Nakon sastanka iz vlade Srbije saopšteno je da je u razgovoru Tadića i Koštunice sa Solanom naglašeno "da vreme pred nama SCG treba da iskoristi u korist evropskih integracija državne zajednice. U tom smislu ova tema treba da ima prioritet u odnosu na sve druge teme u Srbiji i Crnoj Gori, a posebno u odnosu na mogući referendum koji je najavljen u Crnoj Gori".

Zajednički je istaknuto da se u narednom periodu moraju uložiti maksimalni napori kako bi pregovori o sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju uspešno počeli i završii se efikasno i u najkraćem roku, navodi se u saopštenju.

Tokom razgovora je naglašen i značaj "dovršetka saradnje sa Haškim tribunalom".

U saopštenju se navodi da je na sastanku bilo reči i o situaciji na Kosovu i da je istaknuta potreba napretka u procesu decentralizacije.

Solana je, kako se ističe, najavio da će se u sepembru ponovo sastati sa zvaničnicima SCG.

U sredu su predviđeni su susreti Solane s predsednikom SCG Svetozarom Marovićem, ministrom spoljnih poslova Vukom Draškovićem i crnogorskim premijerom Milom Djukanovićem.

Solana će u sredu popodne iz Beograda otputovati u Prištinu, gde bi trebalo da razgovara sa zvaničnicima UNMIK-a, kosovskih vlasti i političkim predstavnicima kosovskih Srba.

XS
SM
MD
LG