Linkovi

Britanski politički lideri sa predstavnicima islamske zajednice dogovaraju borbu protiv terorista


Britanski političari i lideri muslimanske zajednice razgovarali su o tome kako bi mogli zajednički da se suprotstave islamskim ekstremistima, posle nedavnih terorističkih napada u Londonu.

Oko 25 članova bitanske muslimanske zajednice razgovaralo je sat i po sa premijerom Tonijem Blerom i liderima opozicionih Konzervativne i Liberalno-demokratske stranke o borbi protiv terorizma. Posle razgovora, premijer Bler je rekao da je postignut dogovor o osnivanju akcione grupe muslimanskih lidera radi stupanja u kontakt sa razočaranom omladinom i njihovog usmeravanja podalje od onih koji zagovaraju nasilje:

”Postoji snažna želja da se ljudi iz muslimanske zajednice, naročito oni koji mogu da razgovaraju sa mladim muslimanima, suprotstave ovoj zloj ideologiji i poraze je snagom razuma i argumenata.“

Jedan od muslimanskih učesnika razgovora, laburistički poslanik u britanskom parlamentu Šadid Malik, rekao je da je njegova zajednica spremna da se uhvati u koštac sa tim problemom:

”Postoji dubok izazov, ali mislim da je svako ovde spreman da ga prihvati. Mislim da shvatamo da moramo snažnije da se suprotstavimo tim glasovima zla u našoj zajednici, ma koliko oni bili slabi.“

Lider Konzervativne stranke Majkl Hauard rekao je da muslimanska zajednica mora da preuzme lidersku ulogu u borbi protiv potencijalnih terorista u svojoj sredini:

”Jedna stvar koja se najsnažnije iskristalisala tokom ovog sastanka jeste odgovornost muslimanske zajednice da pruži ruku onima koji su bili mete prenosilaca mržnje i zla.“

Pored toga, premijer Toni Bler ponovo se založio za oštriji zakon o deportaciji i zabrani ulaska u zemlju osobama koje zagovaraju terorističke akcije. On je to izjavio samo nekoliko sati pošto je gradonačelnik Londona Ken Livingston objavio da je kontroverzni islamski sveštenik, Šeik Jusef al-Karadavi otkazao posetu idućeg meseca Britaniji.

Šeik al-Karadavi je u prošlosti odobravao palestinske samoubilačke bombaške napade u Izraelu i napade na američke civilne radnike u Iraku, pa mu je zabranjen ulazak u Sjedinjene Države. U medjuvremenu, ustanovljeno je da su trojica od četvorice bombaša u Londonu, tokom proteklih godinu dana posetila Pakistan. Policija je saopštila da su sva četvorica bili muslimani i britanski državljani.

Prema rezultatima jedne ankete objavljene u listu Gardijan dve trećine ispitanika veruje da je odluka premijera Blera o pridruživanuju Sjedinjenim Državama u invaziji na Irak, delimično odgovorna za izazivanje samoubilačkih napada. Britanska vlada odbacuje tu povezanost.

XS
SM
MD
LG