Linkovi

Predstavljena nova libanska vlada


Novoimenovani libanski premijer Fuad Siniora predstavio je novi kabinet od 24 ministra, prvu vladu Libana u blizu tri decenije oslobodjenu sirijske dominacije.

U sastav novog kabineta prvi put su ušli članovi šiitske grupe Hezbolah, koju Vašington tretira kao terorističku organizaciju.

Stejt dipertment je saopštio kako SAD neće sarađivati ni sa jednim ministrom koji je član Hezbolaha, ali hoće sa vladom u celini.

Portparol Stejt departmenta Adam Ereli izjavio je da je politika SAD nepromenjena kada je u pitanju Hezbolah i da se ta organizacija i dalje tretira kao teroristička.

Ereli je medjutim kazao kako to ne znači da postoje prepreke za saradnju za celom libanskom vladom i pozdravio dogovor koji su napravili libanski predsednik Emil Lahud i premijer Fuad Siniora.

U kabinetu se ne nalazi bivši komandant libanske vojske, istaknuti lider libanskih hrišćana, Mišel Aun, koji se vratio u zemlju posle dugogodišnjeg izgnanstva.

Prosirijski orijentisani predsednik Libana Emil Lahud danas je odobrio sastav nove vlade, čime je završeno višenedeljno političko previranje i pregovori oko glavnih položaja u vladi.

U toku tog perioda, Lahud je tražio više izmena u sastavu kabineta premijera Siniore.

XS
SM
MD
LG