Linkovi

Irak: Ubijena tri sunitska člana komisije za izradu ustava


Iračke vlasti saopštile su da su u Bagdadu ubijena tri sunitska člana komiteta zaduženog za pripremu novog iračkog ustava. Napadači su pucali na članove komiteta dok su izlazili iz restorana u centru Bagdada.

Kako je saopšteno iz Bele Kuće, Vašington je osudio ubistva ističući da će teroristi koji žele da ukoče demokratski proces u Iraku biti poraženi.

Atentat na članove komiteta dogodio se ubrzo nakon što je irački predsednik Džalal Talabani rekao da to telo dobro napreduje na izradi ustava, koji bi mogao da bude završen do zadatog roka, 15. avgusta.

U medjuvremenu, 13 osoba je ubijeno u napadu iz zasede na jedan autobus u Bakubi, dok su dve osobe poginule u eksploziji bombe u Kirkuku.


Poginulo 25.000 iračkih ciivila

Prema novoj britanskoj studiji, u dve godine od početka američke invazije Iraka u martu 2003. ubijeno je blizu 25,000 iračkih civila. U izveštaju organizacije Oxford Research Group navodi se da su koalicione trupe u Iraku odgovorne za 37% pogibija Iračana, dok se 36% ukupnog broja poginulih pripisuje nasilju koje je usledilo posle invazije.

Prema studiji, pobunjeničke snage odgovorne su za 10% pogibija iračkih civila. Analiza zasnovana na blizu 10,000 medijskih izveštaja pokazuje i da se gotovo jedna trećina ubistava civila dogodila za vreme i neposredno posle invazije.

Prema izveštaju, od tada je smrt civila kao posledica pobunjeničkih akcija ili kriminala nadmašila broj pogibija koje su izazvale koalicione snage u odnosu od gotovo šest prema jedan.

XS
SM
MD
LG