Linkovi

Ima li konsenzusa o pravilima za referendum u Crnoj Gori?


U Podgorici je na različite reakcije naišla izjava Havijera Solane da je Crna Gora daleko od konsenzusa u vezi sa pravilima referendumskog procesa. Potpredsjednik crnogorskog parlamenta Rifat Rastoder rekao je da je vlast obavezna da razgovara sa opozicijom o referendumskim uslovima, dok je predsjednik Srpske narodne stranke Andrija Mandić istakao je da referendum nije pitanje koje zanima opoziciju

Rastoder je istakao da pitanje referendumskih uslova Crna Gora mora sama da riješi i da to nema veze sa stavom evropskog funkcionera Havijera Solane, koji je ocijenio da je Crna Gora daleko od dogovora o referendumu.

»Nema pregovora, već razgovora i dogovora. Dužni smo da razgovaramo sa opozicijom, kao što je po pravilu i opozicija dužna da razgovara sa onima koji su vlast«, rekao je Rastoder.

On je istakao da Solana i drugi prijatelji mogu pomoći savjetima ili sugestijama, ali da je Crna Gora ta koja treba da odluči i na neki način razriješi probleme.

Drugi potpredsjednik Dragan Kujović ponovio je da će referenduma biti i u slučaju da opozicija ne pristane na dijalog o uslovima za njegovo održavanje, istakavši da nije potrebno niko da insistira na razgovorima sa ljudima koji su politički neistomišljenici vlasti.

»Ako se razgovori ne otvore i ne bude dijaloga zahvaljujući tome što će opozicija da ga odbije, onda ćemo po demokratskim pravilima donijeti odluku kao parlamentarna većina«, naveo je Kujović.

On je rekao da je domaći i strani monitoring apsolutno poželjan, ali ne i neki posebni uslovi za Crnu Goru i ocijenio da nema potrebe za konsenzusom ako ga neko neće, jer postoje evropski standardi.

Predsjednik SNS Andrija Mandić kazao je da će se opozicija ponašati onako kako je saopštio Solana kada je riječ o pregovorima o referendumskim uslovima, navodeći da »imaginarne teme« poput referenduma, vlast može da nameće samo sebi.

»Opoziciju to sada ne zanima i vjerujem da ćemo uskoro imati temu vezanu za neposredne izbore u državnoj zajednici i vanredne parlamentarne izbore u Crnoj Gori kako bi izabrali novu vlast«, zaključio je Mandić.

A predsjednik Upravnog odbora Grupe za promjene Svetozar Jovićević ocijenio je da Evropska unija pokušava da uvuče Crnu Goru u početak pregovora o stabilizaciji i asocijaciji kako bi odložila referendum o državnom statusu.


XS
SM
MD
LG