Linkovi

Predsednik Buš za strateško partnerstvo sa Indijom


Američki predsednik Džordž Buš izrazio je u razgovoru sa indijskim premijerom Manmohanom Singom, želju za jačom bilateralnom saradnjom, rekavši kako je Vašington posebno zainteresovan za saradnju u oblasti civilnog nuklearnog sektora, svemirskim istraživanjima i sektoru visokih tehnologija.

"Danas možemo da najavimo naredne etape u strateškom partnerstvu, koje će nam pomoći da poboljšamo saradnju", kazao je Buš na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Singom u Vašingtonu.

Sing je u razgovoru sa američkim predsednikom lobirao da Indija dobije mesto stalne članice u Savetu bezbednosti UN.

"Tokom razgovora, predsednik i ja saglasili smo se u vezi sa činjenicom da realnost mora biti u potpunosti predstavljena u centralnim institucijama i procesu odlučivanja Ujedinjenih nacija. Indija ima razloge da bude jedna od stalnih članica Saveta bezbednosti", kazao je Sing.

Američki zvaničnici već su stavili do znanja da SAD neće podržati kandidaturu Indije za stalno članstvo u Savetu bezbednosti UN. Na pitanje šta misli o problematičnim odnosima Indije i Pakistana, koje se spore u vezi sa Kašmirom, predsednik Buš je rekao da te nesporazume dve zemlje moraju da reše same.

"Naša je uloga da utičemo na zvaničnike dve zemlje" da što pre reše taj problem".

Sing se u Vašingtonu sastaje sa američkim državnim sekretarom Kondolizom Rajs, a u utorak će govoriti na zajedničoj sednici oba doma Kongresa.

XS
SM
MD
LG