Linkovi

EU: Saradnja sa Haškim tribunalom ostaje ključni zahtjev prema Zapadnom Balkanu


Minsitri inostranih poslova Evropske unije zaključili su na sastanku u Briselu da Hrvatska još nije ispunila uslove za početak pregovora o članstvu i da je je potrebno ponovo procijeniti da li vlasti u zagrebu u potpunosti sarađuju sa Haškim tribunalom.

Saradnja sa Hagom osnovni je uslov za počinjanje pregovora, koji su suspendovani zbog činjenice da general Ante Gotovina, optužen za zločine nad Srbima tokom akcije Oluja, 1995. još nije predat Tribinalu.

Ministri inostranih poslova Eu poručili su takođe da žrtve Srebrenice “ne mogu počivati u miru dok svi oni koji su naredili i počinili zločine ne budu izvedeni pred sud pravde. “

"Prebacivanje u Hag svih preostalih optuženika koji bježe od međunarodne pravde, a posebno Karadžica i Mladića, bilo bi očigledno odavanje pošte žrtvama Srebrenice, kao i krupan pomak ka trajnom miru stabilnosti i pomirenju", istakli su ministri EU.

U saopštenju povodom nedavnog obilježavanja desetogodišnjice srebreničkog masakra evropski ministri su istakli da potpuna i bezuslovna saradnja sa Haškim sudom ostaje suštinski zahtjev za napredak zemalja zapadnog Balkana ka Evropskoj uniji.

XS
SM
MD
LG