Linkovi

Generalni sekretar NATO-a u Beogradu


Generalni sekretar NATO Jap de Hop Shefer izjavio je da general Ratko Mladić mora da odgovara pred Haškim sudom i da bi Srbi trebalo da uđu u privremene kosovske institucije.

Jap de Hop Shefer i predsednik Srbije Boris Tadić saglasiili su se da je izručenje Ratka Mladića Haškom tribunalu glavni uslov za evroatlantsku integraciju Srbije i Crne Gore, a generalni sekretar NATO u tom razgovoru najavio je formiranje Saveta za saradnju Srbije i Crne Gore i NATO i fonda za prekvalifikaciju viška kadra u vojsci državne zajednice.

Generalni sekretar NATO i šef diplomatije Srbije i Crne Gore Vuk Drašković takođe su se saglasili da je neophodno hitno Mladića izručiti Haškom tribunalu. Shefer je pohvalio saradnju srpskih vlasti sa Tribunalom, ali je dodao da je potrebno učiniti i poslednji korak, a to je da se Mladić uhapsi.

"Ratko Mladić mora odgovarati pre d Haškim sudom i činjenica što on još nije tamo, predstavlja glavnu prepreku za Srbiju i Crnu Goru u pridruživanju programu Partnerstvo za mir", rekao je Shefer.

Drašković je istakao da je dužnost političke i intelektualne elite da objasni građanima Srbije da od hapšenja Mladića ne zavisi samo put prema Briselu, već i standard građana da li će biti zaposleni, kolike će im biti plate, da li će ova zemlja da se razvija, da li će biti puteva i novih fabrika i sada je, ocenio je Drašković, sve to blokirano.

Predsednik državne zajednice Svetozar Marović kazao je nakon susreta sa čelnikom Alijanse da je Mladič "olovo oko nogu koga se valja osloboditi".

Jap de Hop Shefer je izjavio kako bi NATO voleo da vidi kosovske Srbe uključene u pokrajinske institucije i zreo dijalog Beograda i Prištine, iako je svestan koliko to teško može biti. Inače, Shefer i Drašković potpisali su sporazum o kopnenim linijama komunikacije snaga NATO i KFOR-a preko teritorije državne zajednice.

Srpski premijer Vojislav Koštunica preneo je uverenje generalnom sekretaru NATO-a Japu de Hop Sheferu da postoji jasna politička volja za ispunjenje svih obaveza u saradnji sa Haškim tribunalom, a u saopštenju Vlade još se kaže da je Shefer konstatovao neophodnost daljeg prisustva NATO-a u regionu i spremnost KFOR-a da učini sve kako se na Kosovu ne bi ponovilo nasilje od 17. marta prošle godine.

Shefer razgovarao i sa crnogorskim čelnicima

Crnogorski premijer Milo Djukanović ocenio je , u razgovoru s generalnim sekretarom NATO Jap de Hop Sheferom u Beogradu, da je Crna Gora ispunila uslove za prijem u Partnerstvo za mir i da očekuje da će i Srbija to učiniti.

Djukanović je kazao da Crna Gora ispunjava sve preuzete medjunarodne obaveze na putu ka evropskim i evroatlanskim integracijama, ali da na prošlogodišnjem samitu NATO u Istanbulu nije primljena u Partnerstvo za mir zbog izostanka saradnje Srbije sa Haškim tribunalom.

Generalni sekretar NATO podržao je aranžmane na kojima počiva državna zajednica, uključujući i odredbe koje se odnose na preispitivanje budućeg statusa, uz pravo na referendum, navedeno je u saopštenju vlade Crne Gore.

Shefer je u beogradu razgovarao i sa crnogorskim predsednikom Filipom Vujanovićem, koji mu je, kako je saopšteno na veb stranici crnogorskog predsednika, predočio planove o organizaciji referenduma o državnom statusu Crne Gore izrazivši nadu da će "Srbija do kraja ove godine prihvatiti razgovore o savezu nezavisnih država".

Vujanović je dodao da mu je Shefer preneo da će NATO poštovati volju građana Crne Gore na referendumu o nezavisnosti.

XS
SM
MD
LG