Linkovi

Demonstracije u Izraelu, nasilje u Iraku...


Protesti u Izraelu

Hiljade jevreja protestovale je danas na jugu Izraela, protiv vladinog plana povlačenja iz Pojasa Gaze. U Netivotu se okupilo oko 20 hiljada demonstranata, uprkos ranijim pokušajima policije da blokira ulaze u grad. istovremeno, egipatski posrednici večeras nastavljaju pregovore sa palestinskim radikalnim grupama, pokušavajući da ubijede da prihvate primirje i tako osujete izralesku osvetu za raketne napade u i oko Gaze. Nekoliko minobacačkih granata je pogodilo jevrejska naselja u tom regionu već četvrti dan za redom, ali nema izvještaja o žrtvama. Palestinski izvori navode da su izraelski vojnici na jugu Gaze ubili jednog mladića...

Džafari okončao posjetu Iranu

Objavljeno je da je vrnovni iranski vođa, Ajatola Ali Hamnei rekao Iračkom premijeru brahimu Al Džafariju, koji je danas okončao posjetu susjednoj zemlji, da prisustvo američkih trupa škodi Iraku. Dvojica lidera razgovarala su u iranskom svetom gradu Mashadu.

Iračka vlada zatražila je veću međunarodnu pomoć na donatorskoj konferenjciji u Jordanu. Iraccki ministar za planiranje Barham Salih rekao je u svom obraćanju kako su obnova i izgradnja uz borbu protiv korupcije suštinski važni za budućnost zemlje.

U međuvremenu, nasilje u Iraku ne jenjava. U pobunjeničkim napadima ubijeno je najmanje 14 ljudi. Načelnik združenog generalštaba oružanih snaga Sjedinjenih Država, Ričard Majers ocijenio je da nasilje neće prestati, ali i da neće neće poremetiti izradu nacrta ustava i izbore za novu vladu, kasnije ove godine.

Poternica za atentatorom

Gruzijske vlasti objavile su fortografiju osobe za koju tvrde da je pokušala da izvrši atentat na američkog predsjednika Buša, u maju ove godine, u Tbilisuju.

Ministar unutrašnjih polsova Vano Merabišvili punudio je nagradu od 80.000 dolara za informacije koje bi dovele do hapšenja tamnokosog muškarca koji je na američkog predsjednka bacio granatu koja nije eksplodirala.

Požari u Španiji

Španske regionalne vlasti su saopštile da je najmanje 11 vatrogasaca poginulo u šumskim požarima u središnjim dijelovima zemlje. Vatrogasci su bili angazovani na suzbijanju stihije u području Gvadalahare istocno od Madrida. Na stotine osoba je evakuisano, a vise od 5000 hektara suma je izgorjelo u posljednja dva dana.

"Emili" na Jukatanu

Uragan Emili je pogodio letovalissta na Jukatanu, ostavivši meksičko poluostrvo bez struje. Evakuisane su desetine hiljada ljudi, a lokalni zvaničnici kažu da je najteže pogodjen Kozumel, popularna destinacija za ronioce.

U širem području Kankuna nije bilo veće štete, a nema ni izveštaja o ljudskim žrtvama. Američki nacionalni centar za uragane objavio je da je vetar dostizao brzinu od 160 kilometara na sat uz procjenu da će ponovo dobiti na snazi kada bude napuštao Meksički zaliva. Uragan Emili bi prema prognozama prekosutra trebalo da stigne do istočne obale Meksika duž granice sa Teksasom.

Mendelin rođendan

Čovjek koji je predvodio pokret protiv aparthejda u Južnoj Africi, proslavio je danas 87. rođendan. Nelson Mendela je rođendan proslavio sa žiteljima sela Kunu, u kojem je odrastao.

Na rođendanskoj ceremoniji u petak, predstavnici stranih ambasada u Južnoj Africi nosilin su majice sa brojem 46664 - koji je bio dodiljen Mendeli tokom njegove 27-godišnje robije na ostrvu Roben.

XS
SM
MD
LG