Linkovi

Fatalne saobraćajne nesreće u kojima stradaju tinejdžeri su veliki problem američkih drumova


Takve nesreće su danas glavni uzročnik smrtnih slučajeva kod Amerikanaca uzrasta izmedju 16 i 20 godina.

Država Merilend na istočnoj obali nedavno je usvojila niz zakona čiji je cilj sprečavanje takvih tragedija. Prošle jeseni u američkoj prestonici Vašingtonu i njenoj okolini dogodio se niz fatalnih saobraćajnih nesreća u kojima su poginuli tinejdžeri. Elen Englman Koners je predsednica Nacionalnog odbora za saobraćajnu bezbednost. Ona kaže da je 40% smrtnih slučajeva tinejdžera vezano za saobraćajne nesreće, i to je vodeći uzrok smrti mladih, više nego droga ili samoubistvo ili drugi razlozi. Država Merilend, koja je sused distrikta Kolumbija, nedavno je uvela nove restrikcije kada je reč o tinejdžerima za volanom.

Zakonodavac države Merilend Vilijam Bronrot kaže da mladi vozači ne shvataju u kakvoj se opasnosti nalaze.

«Našu decu ubija njihov osećaj da su neuništivi, neiskustvo i nepažnja kombinovani sa ometanjem prilikom vožnje.»

Da bi drumovi u Merilendu postali bezbedniji, ta država je produžila vreme potrebno da se dobije puna vozačka dozvola. Sada je potrebno da novi vozači prvo dobiju dozvolu za učenje, zatim privremenu dozvolu na 18 meseci i tek onda pravu vozačku dozvolu. To nije i kraj ograničenjima. Drugi tinejdžeri ne smeju da im budu saputnici za vreme probnog perioda, jer se veruje da prisustvo drugih tinejdžera u kolima udvostručuje šanse da se dogodi nesreća. U prelaznom periodu ima i drugih ograničenja.

«U kolima koje vozi tinejdžer mora da bude i punoletni vozač, oni ne smeju da koriste mobilne telefone, konzumiranje alkohola uopšte nije dozvoljeno, i praktično sa njima mora da se vozi neko ko ih obučava u vožnji.» ističe Elen Koners.

Ranije novi vozači nisu imali tako specifična ograničenja upotrebe mobilnih telefona ili zabranu da voze druge tinejdžere. Iako zakonodavci i profesionalci brinu kako će tinejdžeri reagovati na nove propise, oni su uvereni da su te restrikcije izuzetno važne.

«Pretpostavljam da bih se i ja borio protiv njih da danas imam 16 godina jer ko želi da bude šesnaestogodišnjak kome drugi govore šta da radi, posebno kada je reč o najdragocenijem posedu – vozačkoj dozvoli. Ali ovo je sasvim jasno u najboljem interesu naše najugroženije populacije – tinejdžera.»

Druge države su uvele slična ograničenja, čija je poenta da se tinejdžerima pruži više iskustva za volanom sa manje distrakcija – dok ne postanu zreliji i svesniji rizika koji prete u toku vožnje.

XS
SM
MD
LG