Linkovi

U četiri samoubilačka napada na policijske patrole u Iraku poginulo 19 ljudi


U četiri samoubilačka napada na iračke i američke policijske patrole u Iraku poginulo 19 ljudi

U 4 samoubilačka bombaška napada izvršena danas u Bagdadu, poginulo je najmanje 9 Iračana, dok je jedan američki vojnik ubijen, a 2 ranjena, u eksploziji bombe u Kirkuku. Stanovnici Musajiba, južno od Bagdada, danas su nastavili rad na identifikaciji žrtava jučerašnjeg bombaškog napada, u kome je ubijeno preko 90 ljudi, dok je više desetina ranjeno, kada je napadač-samoubica aktivirao eksploziv pored kamiona-cisterne sa gorivom. Istovremeno, iranski predsednik Mohamed Hatami pimio je u Teheranu iračkog premijera Ibrahima al Džafarija i tom prilikom je obećao povećanje bezbednosne saradnje između Irana i Iraka. Iranski predsednik je posetu iračkog premijera nazvao prekretnicom u odnosima dve države.

Prve optužnice protiv Sadama Huseina

Sudije specijalnog iračkog suda, zaduženog za suđenje bivšem iračkom predsedniku, podigle su prve optužnice protiv Sadama Huseina. Predsedavajući specijalnog suda je saopštio da je svrgnuti diktator optužen u vezi sa likvidacijom više desetina stanovnika sela Dudžail, koji su ubijeni 1982. u, kako vlasti tvrde, znak odmazde zbog pokušaja atentata na Sadama. Proces povodom masakra u selu Dudžail se smatra dosta jednostavnim, za razliku od optužbi za genocid i zločine prtiv humanosti. Sudija je okupljenim novinarima saopštio da će tačan datum održavanja suđenja biti objavljen u roku od nekoliko dana i ukazao je da se nastavljaju i privode kraju istrage po drugim optužbama protiv Sadama Huseina.

Tajm: Rouv je prvi pomenuo Valeri Plejm, ali ne poimence

U tekstu objavljenom u današnjem broju časopisa Tajm, novinar Metju Kuper navodi da mu je politički savetnik Bele kuće, Karl Rouv, rekao da je Valeri Plejm, supruga uticajnog kritičara administracije, radila za Centralnu obaveštajnu agenciju. Kuper naglašava da ne zna da li je Karl Rouv, na taj način, počinio kriminalno delo, ali ukazuje da je Karl Rouv tako pokušao da dovede u pitanje kredibilitet nekadašnjeg diplomate Džoa Vilsona, koji je otvoreno ritikovao administraciju predsednika Buša u vezi sa njenim tvrdnjama da je Irak nabavljao obogaćeni uranijum iz Nigera. Novinar Tajma piše da mu je Rouv kazao da je ambasadorova supruga odobrila njegov put, tokom koga je on konstatovao da tvrdnje administracije nisu tačne.

Turska policija pojačala mere bezbednosti

Posle jučerašnjeg bombaškog napada, u kome je ubijeno 5 osoba, turska policija je pojačala mere bezbednosti u turističkim centrima duž Egejskog mora. Lokalni guverner je ukazao da nije bio u pitanju napad bombaša-samoubice, već da je eksploziv bio smešten ispod jednog od sedišta u kombiju i da je daljinskim putem aktiviran. Vlasti još nisu imenovale osumnjičene za taj napad, ali se navodi izjava britanskog ambasadora u Turskoj – Pitera Vestmakota – koji je rekao da zaničnici veruju da je za napad odgovorna Radnička partija Kurdistana, koju je ambasador nazvao terorističkom organizacijom. Međutim, Radnička partija Kurdistana je izdala saopštenje u kome negira bilo kakvu vezu sa tim napadom i ukazuje da je za napad odgovorna grupa pod imenom «Sokolovi kurdistanske slobode, koja je preuzela odgovornost za bombaški napad izvršen prošle nedelje.

Hamas preuzeo odgovornost

Palestinska ekstremistička organizacija Hamas preuzela je odgovornost za granatiranje najvećeg jevrejskog naselja u pojasu Gaze, u kome su povređena 4 Izraelca. Istovremeno, izraelske pogranične jedinice su ubile jednog pripadnika Hamasa u blizini drugog jevrejskog naselja u Gazi, dok su izraelski vojni snajperisti, u južnom delu pojasa Gaze, ubili jednog od vođa Hamasa. Današnji sukobi predstavljaju samo nastavak skoro neprekidnih palestinskih minobacačkih i raketnh napada, koji su započeli u petak. Zamenik izraelskog minstra odbrane izjavio je da se njihove jedinice grupišu u blizini pojasa Gaze i da će ući u tu oblast «u roku od nekoliko časova», ako palestinski lideri ne zaustave napade. Egipatski izaslanici su stigli u Gazu, u pokušaju da spasu narušeni prekid vatre, koji je bio na snazi 5 meseci. Palestinski lider, Mahmud Abas večeras je ponovio svoje obećanje da će prekinuti napade militanata. On je to izjavio tokom susreta koji su egipatski izaslanici imali sa vođama Hamasa.

Emili i dalje «veoma opasna» tropska oluja

Uragan Emili nastavlja da se kreće put meksičkog polu-ostrva Jukatan, a američki centar za praćenje uragana naglašava da je Emili i dalje «veoma opasna» tropska oluja, čiji vetrovi dostižu brzinu od oko 240 kilometara na sat. Meksičke vlasti su upozorenje o opasnosti od uragana proglasile na celom području Jukatana, uključujući i popularna letovališta – Kankun i Kozumel. Lokalne vlasti rade na evakuaciji nekoliko desetina hiljada ljudi iz oblasti koja može biti diretno pogođena. Meteorolozi očekuju da će oluja Emili stići do Jukatana kasno večeras, ili sutra rano ujutru.

XS
SM
MD
LG