Linkovi

Kakve bi nove svemirske vojne resurse SAD trebale da razvijaju?


Razmatraju se oružja za uništavanje i ometanje neprijateljskih satelita, kao i svemirska oružija koja bi delovala po ciljevima na Zemlji. Dok rasprava traje, američko ratno vazduhoplovstvo radi na usavršavanju postojećih kapaciteta, ali razvija i nova sredstva – u skladu sa važećom politikom – kako bi pomagalo američkim snagama širom sveta. Stručnjak za odbrambena pitanja Glasa Amerike, Al Pesin, izveštava o tome kakve prednosti jedinice razmeštene u Iraku i Avganistanu imaju od vojnih resursa u svemiru. Danijel Lif je, u proleće 1999, bio pukovnik američkog ratnog vazduhoplovstva, koji je, u okviru NATO kampanje na Kosovu, komandovao jedinicom borbenih aviona.

«Kada sam stekao poverenje u svemirsku tehnologiju, iz osnove sam promenio način na koji sam koristio avione F-16. To me je učinilo mnogo efikasnijim, smanjilo je šansu za kolateralnu štetu, pružilo mi je bolje informacije pred let, zaštitilo je moje saborce, a sve zahvaljujući svemiru. To je bilo taktičko prosvetljenje.»

Pukovnik Lif je shvatio da su svemirski sistemi, poput već poznatog GPS-a – sistema za globalno pozicioniranje, pronalazili mete mnogo bolje od njega samog. Ti sistemi su letilicu mogli da navedu do mete, što je njemu omogućilo da vodi računa o protiv-avionskoj vatri i da se pobrine za bezbednost drugih članova grupe. On je mora da se koncentriše na sam napad mnogo kasnije tokom leta, kako bi potvrdio tačnost dobijenih informacija, kako bi obavio fina podešavanja i kako bi lansirao projektil. Danijel Lif sada ima čin general-pukovnika i obavlja dužnost zamenika komandanta svemirske komande. On smatra da mu je jedno od glavnih zaduženja da zaštiti i ojača sisteme u svemiru, koji danas ne pružaju podršku samo vojnim pilotima, već i njihovim saborcima na kopnu i na moru.

«Vojnik, marinac ili vazduhoplovac u Iraku danas ima koristi od svemirske tehnologije tako što je u mogućnosti da vidi neprijatelja, može da izveštava o svojim planovima i namerama, da zatraži podršku putem satelitske komunikacije, kao i da precizno zna svoju poziciju, zahvaljujući GPS-u.»

Razvoj svemirskih borbenih informatičkih sistema omogućava da se njima koriste čak i pojedinačni vojnici na ulicama Iraka ili u planinama Avganistana. Američka armija planira da razmesti 600 prenosivih računara po malim jedinicama u Iraku, a istovremeno gradi i mrežu koja bi do kraja avgusta trebala da ih poveže sa satelitima za globalno pozicioniranje, komunikacije i razmenu obaveptajnih podataka. General Lif naglašava da SAD rade i na tome da spreče neprijatelja da koristi svemir protiv američkih snaga.

«Zašto bi našim vojnicima davali zaštitne prsluke i oklopna vozila, a ona dozvolili protivniku da pomoću svemirske tehnologije zna gde su naše snage i šta rade?»

To, naravno, pokreće pitanja o eventualnim napadima na satelite drugih država, ali general Lif ukazuje da to nisu jedine mogućnosti. On naglašava da bi radio ometanje, kao i udari po zemaljskim stanicama bili podjednako efikasni, mnogo lakši i ne bi bili kontroverzni. On veruje da, uz sve rezerve vezane za vojnu upotrebu kosmosa, svemirska tehnologija stvara preduslove za manje razorne ratove.

«Bez svemirske tehnologije, bili bi prinuđeni da se mnogo više borimo, pošto bi imali manje informacija. Kada ratujemo, onda mnogo više rizikujemo naše resurse i ljudstvo. Potrebno je duže vreme da se postigne cilj. Morali bi da uništimo mnogo više objekata i da ubijemo mnogo više ljudi, kada ne bismo imali svemirsku tehnologiju. Svemir neće pomoći da se izbegne ratna tragedija, ali će nas učiniti efikasnijim i preciznijim, čime će se ograničiti tragično razaranje koje je neizbežno u ratu.»

Pored svega toga, general naglašava da je tehnologija razvijena za vojne potrebe pronašla i brojne primene u civilnom životu, poput GPS sistema u vozilima koji služe pri navigaciji i sprečavanju krađa automobila, kao i na farmama gde popljoprivrednici koriste satelitske snimke da utvrde kada da započnu žetvu.

XS
SM
MD
LG