Linkovi

Jap de Hop Shefer: Srbi na Kosovu su manjina i trebaju biti zaštićeni


Poseta generalnog sekretara NATO, Jap de Hoop Shefera Beogradu, planirana za ponedjeljak, imaće, prema najavama iz Brisela, punu agendu tema za razgovore sa najvišim zvaničnicima dve republike i državne zajednice - od procesa približavanja zemlje Alijansi, do još uvek "bezbednosno krhke" situacije na Kosovu i uloge Beograda u kosovskom političkom procesu, ali i u gradnji čvrste sabilnosti regiona.

Generalni sekretar NATO ne može da izdvoji samo jedan od razloga za posetu Beogradu- na prvom mestu pominje generalnu situaciju u regionu, u kojem se ne smije dozvoliti ponavljanje srebreničkog masakra- zato smatra da zapadni Balkan trajnu bezbednost i stabilnost može dosegnuti najpotpunije u okviru euro-atlantskih institucija. Drugi razlog za posetu je nerešeni problem Kosova, zatim, tu su reforme odbrane SCG, te dobro poznata uslovljenost daljeg približavanja NATO i Evropi - Mladić i Karadžić u Hagu.

Glas Amerike: Komentarišući činjenicu da je SCG, zajedno sa BiH, jedina ostala van NATO programa Partnerstvo za mir, Jap de Hop kaže:

Shefer: To je u njihovim rukama. jako bih voleo videti SCG i BiH u Partnerstvu za mir, zato što uz to povezujem trajnu stabilnost i bezbednost regiona, a to bi značilo i integraciju u Evropsku uniju i NATO. Medjutim, pre članstva u Partnerstvu stoji neizbežni uslov- svi optuženi trebaju biti tamo gde im je i mesto- pred sudom u Hagu. Govoreći to, moram priznati da smo u poslednje vreme videli povećanu saradnju SCG i transfer brojnih optuženika u Tribunal.

Glas Amerike: Da li bi vrata Partnerstva za mir za SCG bila otvorena ukoliko bi se Ratko Mladić našao u Hagu?

Shefer: Naravno da postoje uslovi za Partnerstvo, pravila i odredbe Partnerstva, ali sam sasvim siguran da bi taj proces sa naše strane bio puno lakši ako bi Mladić i Karadžić bili i Hagu. Ono čemu se nadam je da ću u Beogradu dobiti najači mogući znak da će se takvo nešto vrlo skoro i dogoditi.

Kada je reč o Kosovu, generalni sekretar NATO naglašava uverenje da je situacija još uvek vrlo osetljiva, i to u trenutku kada Kosovo ulazi u proces od ključne važnosti za odredjivanje budućeg statusa.

Shefer: U tom procesu Srbija ima veoma važnu ulogu. Želeli bi smo da vidimo da kosovski Srbi imaju puno učešće u tom političkom procesu. To je ključno- oni su manjina i trebaju biti zaštićeni. Svako rešenje za Kosovo mora sadržavati zaštitu manjina. Zato je tu i KFOR- da zaštiti i da pomogne u stvaranju stabilne i bezbedne situacije. Medjutim, u svemu tome je veoma važno kakav stav ima Beograd- to zato što je trenutni stav zvaničnog Beograda da kosovski Srbi ne treba da učestvuju u procesu. Ja, medjutim, mislim da je od ključne važnosti da se i oni uključe. Taj politički proces je važan i za dugoročnu stabilnost regiona i ja se iskreno nadam da ću tokom posete Beogradu čuti konstruktivan stav svojih domaćina.

XS
SM
MD
LG