Linkovi

Naučnici u SAD iznenađeni brojem i snagom tropskih oluja


Uragan Denis, koji je Karibe i Floridu pogodio prošle sedmice bio je već četvrta velika oluja – što predstavlja rekord, ovako rano u toku godine. Pretpostavlja se da je povišena temperatura okeana uzrok pojave velikog broja uragana, pa naučnici koriste najmodernije kompjutere u pokušaju da predvide razvoj situacije. Uragan Denis je napravio haos na Haitiju, Kubi i Floridi. Ranije su se najjače tropske oluje događale u avgustu i septembru. Ove godine su se međutim složili uslovi – topli okeani i jaki vetrovi pogodovali su nastanku Denisa.

«To je dvostruki udarac, kada se pogode temperatura okeana i stanje u atmosferi.»

Prema jednoj detaljnoj studiji, tropske oluje će samo dodatno dobijati na snazi, usled globalnog zagrevanja izazvanog emisijama takozvanih gasova staklene bašte.

«Oluje koje su budu formirale, najverovatnije će biti mnogo jače u toplijoj klimi.»

Uragani snagu crpe iz tople vode okeana, a toplje more znači i više energije za oluju.

«Kako se oluja kreće preko okeana, ona skuplja vodenu paru sa površine i to joj daje energiju.»

Tom Nutson je glavni autor studije, tokom koje su korišćeni najači super-računari da bi se simulirao nastanak i razvoj 1300 tropskih oluja. Njegov zaključak je da će tokom narednih 80 godina doći do povećanja snage oluja za čak 20%.

«To može da predstavlja toliku razliku između gubitka krova na kući, i njegovog opstanka.»

Prosečna brzina vetrova povećaće se čak za skoro 25 km/sat, prosečna količina padavina čak za 5 cm, dok će se nivo okeana tokom oluje dodatno povećati par metara.

«U našim simulacijama nastajale su neke od monstruoznih oluja.»

Sama studija ništa ne govori o tome kako globalno zagrevanje može da učesta pojavu uragana, a naučnici kažu da na tome upravo rade.

XS
SM
MD
LG