Linkovi

Egipatski ministar unutrašnjih poslova Habib al-Adli izjavio da el-Našar nije povezan sa terorističkom mrežom Al kaida


Biohemičar uhapšen u Kairu nije povezan sa Al kaidom

Egipatska policija ispituje biohemičara Magdija el-Našara, stanovnika Velike Britanije koji je uhapšen u Kairu zbog sumnje da je učestvovao u bombaškim napadima u Londonu, ali je jedan visoki zvaničnik izjavio da el-Našar nije povezan sa terorističkom mrežom Al-Kaida. Egipatski ministar unutrašnjih poslova Habib al-Adli odbacio je kao «brzoplete spekulacije» novinske izveštaje da je Magdi el-Našar napravio bombe koje su razoriletri voza podzemne železnice i jedan londonski autobus 7 jula. Al-Adli je saopštio da uhapšeni biohemičar «nema nikakve veze sa organizacijom Al Kaida». 33-godišnji naučnik je žitelj Lidsa, grada na severu Engleske u kome su živela trojica londonskih bombaša. Prema izveštajima nekih britanskih medija, u kući koju je zakupio pronadjeni su tragovi eksploziva.

Broj žrtava napada u Londonu porastao na 55

Dok se broj žrtava terorističkih napada u Londonu popeo na 55, britanski premijer Toni Bler pozvao je svet da se bori protiv «ideologije zla». Bler je izjavio na konferenciji Laburističke partije da se svet ne suočava sa konfliktom civilizacija nego sa globalnom bitkom, i borbom ideja unutar samog Islama, kao i izvan njega. On je upozorio da je najveća opasnost koja trenutno postoji ta da svet neće uspeti da se suoči sa tim problemom. U medjuvremenu, porodice dvojice osumnjičenih bombaša samoubica iz Londona izrazile su saučešće porodicama žrtava i osudile terorizam. Jedna od porodica rekla je da veruje da su teroristi «isprali mozak» njihovom sinu. Lideri muslimanske zajednice u Britaniji osudili su masovno ubistvo nevinih civila kao kršenje učenja Kurana i rekli da se počinioci tog dela ne mogu smatrati mučenicima. Britanski zvaničnici takodje su predstavili nacrt novih anti-terorističkih zakona čiji je cilj da se omogući lakše izricanje presuda osumnjičenima za planiranje napada.

Pet žrtava eksplozije u turskom odmatalištu Kušadasi

Pet osoba je poginulo a 13 je ranjeno u eksploziji bombe u jednom minibusu koji je putnike prevozio do plaže u turskom odmaralištu Kušadasi na Egejskom moru. Vlasti u Kušadasiju saopštile su da ispituju mogućnost da je napad izvršio bombaš samoubica koji je uneo paket sa eksplozivom u autobus. Za sada niko nije preuzeo odgovornost za napad ali turska televizija NTV navodi da se veruje da je bombaški napad izvršila žena. Medju žrtvama su i jedan britanski i jedan irski turista, dok su medju povredjenima četiri britanska državljanina, od kojih je dvoje u teškom stanju. Šefovi diplomatije Velike Britanije i Irske osudili su napad, a turski premijer Redžep Tajip Erdogan izjavio je da je reč o delu terorista, ali nije imenovao nijednu konkretnu organizaciju.

Nove žrtve u Iraku

Tri britanska vojnika poginula su u eksploziji bombe postavljene na jedan drum u južnom Iraku, dok je još najmanje sedam osoba poginulo u bombašim napadima u drugim delovima zemlje. Britanski vojnici, rasporedjeni na jugu zemlje sa pretežno šiitskom populacijom, ubijeni su rano jutros u jugoistočnom gradu Amara. Za to vreme, u Bagdadu su tri policajca poginula u eksploziji automobila bombe u oblasti Dora. Istovremeno, najmanje četiri pripadnika policije ubijena su u severnom gradu Mosulu, u samoubilačkom napadu na jednu policijsku stanicu. Napadi su se dogodili samo dan nakon talasa samoubilačkih napada u Iraku u kojoma su ubijene 32 osobe a ranjeno više od stotinu. Mete napada su bili američki i irački vojnici.

Racija na Zapadnoj Obali

Izraelska policija uhapsila je najmanje 25 osumnjičenih palestinskih ekstremista u racijama sprovedenim u gradovima na Zapadnoj Obali, uključujući Hebron, Nablus i Vitlejem. Vojska je takodje izvršila vazdušne napade na Gazu u kojima su poginule dve osobe. Izraelske vojne vlasti saopštile su da su ekstremisti ispalili rakete na izraelski grad Sderot i druge ciljeve ali da nije bilo povredjenih u napadima. Egipatski posrednici trebalo bi da sutra održe pregovore u pojasu Gaze u nastojanju da zaustave nasilje u toj oblasti koji je intenzivirano proteklih dana. U petak je šest palestinskih ekstremista ubijeno u izraelskim vazdušnim napadima, dok je ranije ove nedelje bombaš samoubica ubio petoro Jevreja u primorskom gradu Netanji.

Uragan Emili prerastao u četvrtu kategoriju

Prema novim meteorološkim podacima, uragan Emili je ojačao dok se približava ostrvu Jamajka, i prerastao je u oluju četvrte kategorije, sa vetrovima koji duvaju brzinom od blizu 230 kilometara na sat. «Emili» se trenutno nalazi na oko 200 km od prestonice Jamajke, Kingstona, i 540 kilometara od Kajmanskih ostrva. Meterolozi upozoravaju da bi na Jamajci uragan mogao da izazove opasne poplave i odrone zemljišta.

«Hari Poter i polukrvni princ» stigli u knjižare

Najnoviji, šesti nastavak iz popularne serije romana o mladom čarobnjaku Hariju Poteru konačno se našao u rukama svojih vernih čitalaca. Knjižare u Velikoj Britaniji i SAD otvorile su svoja vrata tačno minut posle ponoći puštajući hiljade dece i odraslih ljubitelja Harija Potera koji su satima stajali u redovima da bi kupili novu knjigu – «Hari Poter i polukrvni princ». Slične dramatične ponoćne promocije knjige organizovane su i u drugim gradovima širomsveta. Od 1997. godine kada je objavljen prvi roman o Hariju Poteru prodato je oko 270 miliona primeraka serije romana o njegovim avanturama, prevedenih na 62 jezika, zahvaljujući čemu je Poterov autor Džej Kej Roling postala najbogatija žena u Britaniji čije se bogatstvo procenjuje na jednu milijardu dolara. Veruje se da će njeno šesto po redu delo samo prvog dana kupiti deset miliona ljudi. Medjutim finansijski uspeh i popularnost njenih romana nisu prošli bez kritike. Novi papa Benedikt XVI pre dve godine je izrazio zabrinutost zbog knjiga o Hariju Poteru rekavši da one «nagrizaju hrišćanstvo u dušama mladih».

XS
SM
MD
LG