Linkovi

Crna Gora će brže pristupiti Evropskoj uniji kao nezavisna država


Crna Gora će brže pristupiti Evropskoj uniji kao nezavisna država, smatra 43 odsto anketiranih građana, dok 36 odsto ocjenjuje da će to biti brže u zajednici sa Srbijom, pokazuju rezultati istraživanja Centra za monitoring.

Prema istraživanju sprovedenom od 23. juna do 2. jula, na uzorku od hiljadu i 37 ispitanika iz devet crnogorskih opština, ostali građani nemaju određeno mišljenje o tome. Crnogorski građani, njih 68 odsto smatraju da je članstvo u EU dobro za Crnu Goru, četiri odsto ga ocjenjuju negativnim, dok 20 odsto nema stav o tome. Korist od članstva vidi 86 odsto građana, pri čemu 55 smatra da neće biti prevelika. Ukoliko bi se EU raspala, za 47 odsto građana bilo bi svejedno, njima 46 odsto bilo bi žao a jedan odsto građana bi se radovao. Kada je riječ o kontaktu sa zemljama EU, 62 odsto građana nije posjetilo nijednu od zemalja članica, njih 14 odsto je jednom bilo u nekoj a oko 24 odsto više od jednog puta. U pogledu povjerenja u institucije, crkva je na prvom mjestu sa ocjenom 2,34, a slijedi predsjednik Republike sa 2,14, EU sa 2,08, policija, 2,07, Vlada 2,04, Ujedinjene nacije 2, parlament 1,96, Vojska 1.95 i Sud 1,90. Saradnju sa Haškim tribunalom podržava 47 odsto građana, dok joj se protivi 40 odsto, a najveći protivnici saradnje su građani mlađi od 26 godina.

Crnogorski predsjednik Filip Vujanović izjavio je da nikada ne bi žrtvovao državnost Crne Gore radi njenog bržeg ulaska u Evropsku uniju.

"Ukoliko bi postojao jasan i čvrst stav EU, ukoliko bi nam rekli ćemo mnogo sporije ući u EU kao samostalna država, ja bih sugerisao da ne treba žrtvovati državnost radi bržeg ulaska u EU", rekao je Vujanović.

On je naglasio da treba sve učiniti da se predaju haški optuženici Ratko Mladić i Radovan Karadžić, koji blokiraju proces pristupanja EU i bezbjednosnim integracijama. Crnogorski predsjednik smatra da nije "čojski" ne predati se, ako vam se glavni vojni i politički komandant nalazi u Hagu.

XS
SM
MD
LG