Linkovi

Debata o oružju u svemiru


Bušova administracija ponovo razmatra američku politku prema oružju u svemiru.

Njujork Tajms je nedavno objavio da je američko ratno vazduhoplovstvo tražilo od Bele kuće da izvrši reviziju politike Klintonove administracije kojom se ograničavaju tipovi sistema naoružanja koje vojska može da koristi u svemiru. Sama ideja «svemirskog oružja» zvuči futuristički, i preteći. Medjutim SAD i mnoge druge zemlje već decenijama koriste svemir za vojne svrhe. Za sada, u svemiru nema stacioniranih sistema naoružanja, ali postoje projektili koji lete kroz kosmos, kao i mnogi sateliti u orbiti koji se koriste za vojno osmatranje, komunikacije, lociranje meta i slične svrhe. General-pukovnik Denijel Lif, vice-komandant Svemirske komande američke vojske kaže:

«Mogućnosti korišćenja svemira uključene su u svaki aspekt modernih vojnih operacija. Ponekad je teško pokazati specifičnu operaciju i reći «eto, to se radi iz svemira.»

Ali svemir je uvek prisutan». Blizu 40,000 ljudi u njegovoj komandi odgovorno je za nadgledanje svih dešavanja i objekata u svemiru da bi uočili potencijalnu pretnju za Sjedinjene Države, a nadležni su i za slanje, održavanje i korišćenje satelita koji pružaju podršku američkim vojnim aktivnostima. General Lif dodaje da njegova komanda ima još jedan važan zadatak.

«Mi uskraćujemo neprijatelju pristup svemirskim kapacitetima».

Taj deo misije Svemirske komande izaziva zabrinutost u nekim krugovima, ali general Lif brzo pojašnjava svoju izjavu.

«Suzbijanje neprijateljske aktivnosti u svemiru ne znači nužno i naoružavanje u svemiru, svakako ne u ovom trenutku».

Neki stručnjaci medjutim žele da uskoro dodje do tog trenutka.

«Svemirsko oružje je legitimni deo bilo kakve bezbednosne strukture. Kada gledate kopno, more, vazduh i svemirske sisteme, oružje u svemiru je legitimni deo cele te slike».

Čuli smo Rendala Korela, eksperta za svemir iz vašingtonske konsultantske firme Science Application International. On saradjuje sa Pentagonom na razvoju planova za svemirske kapacitete.

«Našim vojnim kapacitetima mi nastojimo da pružimo različite opcije političkom rukovodstvu. Moguće je da će doći do situacije kada će izabrana opcija biti uništenje ili trajno onesposobljavanje satelita u svemiru. To bi moglo da spasi živote Amerikanaca».

Takva mogućnost trenutno ne postoji, i razvijanje anti-satelitskog oružja značilo bi kršenje postojeće američke svemirske politike. Upravo je zato, prema izveštajima medija, Sekretarijat za odbranu tražio od Bele kuće da promeni tu politiku. To je zabrinulo neke stručnjake, medju kojima je i Tereza Hičens, potpredsednik istraživačke organizacije Centar za odbrambene informacije. Ona priznaje da se svemir legitimno koristi za prikupljanje informacija i komunikaciju, pa i prolazak oružja kao što su balistički projektili. Medjutim ona kaže da bi to trebalo da bude i granica vojnog korišćenja kosmosa.

«Mislim da problem nastaje kada počnete da govorite o stvarima koje uništavaju objekte u kosmosu, ili objekte koji su stacionirani u orbiti».

Tereza Hičens kaže da bi situacija mogla da postane još ozbiljnija ako bi vojska bilo koje nacije razvila svemirsko oružje koje bi se koristilo protiv meta na Zemlji.

XS
SM
MD
LG