Linkovi

Evropska unija ulazi iz krize u krizu


U ponedjeljak će se ministri vanjskih poslova EU okupiti posljednji put pred letnju pauzu- kako se najavljuje u zvaničnim briselskim krugovima, biće to, pored ostalog, prilika da se osvrnu na nedavnu desetogodišnjicu srebreničkog masakra i još jednom naglase neophodnost transfera svih optuženih u neophodonpost suočavanja svih optuženih za ratne zločine sa haškim sudijama.

Evropska unija ulazi iz krize u krizu- od neizvesne sudbine zajedničkog ustava, preko oštrih svadja oko budzeta, do nedavnih tragičnih zbivanja u Londonu, koja su, nakon Madrida, definitivno osnovnu bezbednost stavila na vrh briga Evropljana. Medjutim, i pored straha od talasa proširenja, kakvo su nedavno iskazali Holandjani i Francuzi, zvanični Brisel naglašava da će se držati obećana datog u Solunu pre dve godine o evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana. Medjutim, zauzvrat se očekuje da države regiona izpune evropske kriterijume, medju kojima je potpuno odgovaranje na me djunarodne obaveze, tačnije, predaja Hagu preostalih begunaca- pre svih Radovana Karadžića i Ratka Mladića.

Prema najavama i naredno ministarsko okupljanje u ponedjeljak će biti prilika za sličnu poruku Balkanu, u svetlu nedavne desetogodišnjice masakra u Srebrenici i činjenice da se ključni optuženi za to još uvijek nalaze na slobodi, naglasio je nedavno i evropski komesar za proširenje, Oli Ren.

"Ključni krivci su još uvijek na slobodi- to nije prihvatljivo- Mladić i Karadzić nemaju mesta u regionu- njihovo mesto je u Hagu..."

O Srebrenici se izjasnio Evropski parlament, Komisija i svoj je stav izreklo britansko predsedništvo, a u ponedeljak se očekuje i zvanični stav šefova evropskih diplomatija- njegove ključne elemente smo već čuli- izmedju ostalog i u izjavama predstavnika za štampu visokog predstavnika EU, Havijera Solane, Kristine Galjak.

"Nema sumnje da se prošlost neće ponoviti- Evropa neće dozvoliti takvo nešto, a to neće dozvoliti ni stanovnici Bosni i Hercegovine. U takvo nešto ne treba sumnjati. Medjutim, napori se moraju nastaviti, zemlja mora snažnije da se bori protiv mreža podrške haškim beguncima, koje očito, još postoje, mora se boriti za nastavak ekonomskih reformi, mora biti jasniji politički prosperitet- Želimo da vidimo da različite partije i političke grupe rade zajedno na pitanjima od zajedničkog ključnog ineteresa".

XS
SM
MD
LG