Linkovi

Pomoć SAD crnogorskom pravosudnom sistemu promovisana danas u Podgorici


Cilj pomoći je jačanje kapaciteta Crne Gore u oblasti vladavine prava, posebno u istrazi, krivičnom gonjenju i donošenju sudskih presuda u slučajevima organizovanog kriminala, trgovine ljudima i drugog ozbiljnog kriminala. Sporazum o pomoći američke Vlade potpisali su vrhovni državni tužilac Vesna Medenica, američki konzul Hojt Ji, i pravni savetnik američke Ambasade u Beogradu Sem Nazaro.

Medenica je kazala je da su predstavnici američke Ambasade u Srbiji i Crnoj Gori, prepoznali potrebu za edukacijom i stručnim usavrašavanjem državnih tužilaca sa ciljem da se ta funkcija obavlja efikasno i uspešno.

Američki Konzul u Crnoj Gori Hojt Ji rekao je da je svrha pomoći da podigne sposobnost tužilaštva da se bori sa organizovanim kriminalom.

”Organizovani kriminal je posebno ozbiljan problem u zemljama u tranziciji zato što sprečava osnivanje tržišne ekonomije i obeshrabruje strana ulaganja”, ocenio je Ji.

On je kazao da tužilaštva imaju važnu ulogu, ne samo u primeni zakona, već i u osiguravanju neophodnih uslova za ekonomski razvoj i porast broja radnih mesta. Ji je pozvao državne tužioce da povećaju svoje napore u borbi protiv kriminala navodeći da sve dok tako budu radili i imali pozitivne rezultate, imaće podršku američke Vlade.

Pravni savjetnik američke Ambasade u Beogradu Sem Nazaro rekao je da će ova donacija pomoći crnogorskom tužilaštvu da ozbiljno nastavi borbu protiv organizovanog kriminala i trgovine drogom.

U Podgorici je danas potpisan i ugovor o kreditu Evropske banke za obnovu i razvoj u iznosu od 11,5 miliona EUR za rekonstrukciju regionalnih puteva u Crnoj Gori . Petnaestogodišnji zajam Direkcija za državne puteve crnogorskog Ministarstva pomorstva i saobraćaja iskoristiće za rekonstrukciju dionice Kolašin – Mioska, na putu Podgorica – Beograd, i izgradnju treće trake na putu Cetinje – Budva.

XS
SM
MD
LG