Linkovi

Izručenje haškog optuženika Ratka Mladića uslov za evroatlantske integracije SCG


Holandski šef diplomatije Bernard Bot sa zvaničnicima vlasti u Beogradu razgovarao o evropskim perspektivama Srbije i Crne Gore i situaciji na Kosovu. Ministar Bot i njegov beogradski kolega Vuk Drašković ocenili su da je izručenje haškog optuženika Ratka Mladića uslov za evroatlantske integracije Srbije i Crne Gore.

Botova poruka je veoma jasna kada kaže da je veoma važno da Ratko Mladić bude u Haškom tribunalu i da je istu poruku preneo u Hrvatskoj povodom Anta Gotovine i u Bosni i Hercegovini povodom Radovana Karadžića. To nije samo pitanje izručenja tri pojedinca, već odnosa prema prošlosti i način da se Evropskoj uniji i NATO-u pokaže da su vlasti ozbiljne i da mogu na odgovoran način da reše tu situaciju, rekao je Bernard Bot.

Vuk Drašković smatra da poruka o saradnji sa Haškim tribunalom mora da bude jasna i građanima Srbije. Bez hapšenja i predaje Haškom tribunalu preostalih optuženih, pre svega generala Ratka Mladića, svi naši napori da otvorimo vrata evroatlantskih integracija postaju gotovo uzaludni, upozorio je Drašković. Tema razgovora dvojice ministara bilo je i pitanje Kosova, a Vuk Drašković je istakao da je Beograd spreman za kompromis dok je Bernard Bot ocenio da je suviše rano da se daju izjave o eventualnom statusu Kosova i da treba sačekati izveštaj izaslanika generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Kaja Ejdea.

Holandski ministar inostranih poslova izjavio je u razgovoru sa premijerom Vojislavom Koštunicom, prema saopštenju republičke Vlade, da Srbiju i Crnu Goru u budućnosti vidi kao članicu Evropske unije i istakao da je u duhu evropskih integracija potrebno očuvanje državne zajednice.

XS
SM
MD
LG