Linkovi

Organizacija Ekšn ejd internešnal pozvala na bolje proračunavanje medjunarodne pomoći


Dopisnik Glasa Amerike iz Nju Delhija, Andjana Pasriča, razgovarala sa zvaničnicima za razvoj o problemu zvanom «fantomska pomoć».

Medjunarodna dobrotvorna grupa Ekšn ejd, sa sedištem u Johanesburgu, optužila je bogate zemlje da daju , kako su nazvali «fantomsku pomoć» siromašnim zemljama. U nedavnom izveštaju pod nazivom « Prava pomoć», grupa navodi da skoro 60 % ukupnih donacija ne stiže onima kojima je namenjena. U izveštaju se naglašava da je veći deo pomoći utrošen na skupe savetničke usluge ili je , kako je rečeno «reciklirana» tako što je novac upotrebljen za kupovinu humanitarnih namirnica u zemlji koja je donator pomoći. Direktor ove dobrotvorne grupe za područje Azije, Džon Samjuel, objašnjava.

« Pomoć je bila preusmerena u formu tehničke pomoći i savetničkih usluga u multinacionalnim firmama, ili u druge svrhe - za kupovinu humanitarnih namirnica u tim zemljama. Fantomska pomoć nije stigla do ljudi. Prema našin saznanjima, 18 milijardi dolara potrošeno je na tehničku podršku. Na primer, nadoknada koju je primio jedan konsultant iz zemlje donatora iznosila je 18 do 27 hiljada dolara mesečno – u poredjenju sa 1300 dolara mesečno koliko je primio vjetnamski konsultant».

Izveštaj je objavljen u vreme kada zvaničnici za razvoj vode uzavrelu raspravu o tome koliko ta pomoć stvarno poboljšava živote siromašnih. Ekšn Ejd je koristila statističke podatke Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj koja okuplja desetine najvećih zemalja donatora. Medjutim OECD je saopštila da je Ekšn ejd navodno koristila neke pristrasne računice i da nije proverila svoje zaključke. Ričard Keri je potpredsednik Komiteta za razvoj , glavnog savetničkog tela OECD-a sa sedištem u Parizu . On kaže da je Ekšn ejd otvorio veoma važno pitanje, ali da je preuveličao problem.

« Oni su u pravu što se tog pitanja tiče, ali nisu u pravu u aritmetici, zato što je realno nemoguće ustanoviti razlike u vrednosti. U isto vreme , mi u Komitetu za razvoj smo zabrinuti oko pitanja kvaliteta i cene tehničke podrške».

Ričard Keri je istakao da njegova grupa radi sa donatorima kako bi maksimalno povećeli efekat pružene pomoći, uključujući podsticaje da se angažuju kvalifikovani tehnički eksperti u zemljama u razvoju, koji bi mogli da koštaju manje od onih iz bogatijih zemalja. Ekšn ejd je navela nedavni katastrofalni plimski talas u Indijskom okeanu kao primer za fantomsku pomoć. Ta grupa kaže da je Australija dala 7% novca koji je obećala, Francuska je uplatila 13 %. Sjedinjene Države i Evropska komisija poslale su nešto više od trećine njihovih obećanja , dok je Italija najbolja, sa uplaćenih blizu 60% obećanog novca.

Kritike su možda preuranjene, s obzirom da je blizu 6 milijardi dolara, koliko je obećano za pomoć zemljama pogodjenim cunamijem, predvidjeno za rekonstrukciju i razvoj u narednih nekoliko godina. Ta kombinacija javnih i privatnih donacija je naveća humanitarna pomoć ikada obećana za saniranje posledica neke prirodne karastrofe.

XS
SM
MD
LG