Linkovi

SNP: Praznik razobličio podeljenost Crne Gore


U Crnoj Gori je danas drugi dan proslave Dana državnosti. Socijalistička narodna partija saopštila je da je proslava Dana državnosti pokazala da je Crna Gora duboko podijeljena ne samo prema državnom, već i ideološkim, nacionalnim i drugim pitanjima.

U vladajućok koaliciji tvrde da se podjele lako mogu prevazići „Podjele u Crnoj Gori podstiče i produbljuje aktuelna vlast zloupotrebljavajući i falsifikujući istoriju i istorijske istine zarad svojih uskih stranačkih i ličnih interesa“, kazao je portparol SNP-a Miomir Vojinović. Prema njegovim riječima, u svemu tome pogubno je da su te podjele izraženije sada nego prije desetak godina, kao i da je sigurno da je njihov autor i promoter vrh crnogorskog režima sa Milom Đukanovićem na čelu.

On je ocijenio da je Evropska unija presudni činilac koji može eliminisati najkrupnija politička razmimolaženja i dalja sukobljavanja, jer je „i po Ustavnoj povelji dobila ulogu ključnog faktora u eventualnom referendumuskom procesu“.

Pokreti za očuvanje državne zajednice ocijenili su da bi domaći i strani pravni timovi trebalo hitno da podnesu žalbe ustavnim i Evropskom sudu u Strazburu da bi građani koji žive van crnogorske teritorije glasali na referendumu.

Beogradski Pokret podsjetio je da je Dan državnosti Crne Gore prošao bez pominjanja njenih državljana, što se moglo očekivati, jer vlast poriče pravo „svojim državljanima da odlučuju o sudbini svoje države“. Demokratska partija socijalista ocijenila je da odvojene proslave Dana državnosti vlasti i opozicije potvrđuju postojanje podjela u Crnoj Gori, ali da se one mogu prevazići.

Portparol DPS-a Predrag Sekulić rekao je da je jučerašnji dan pokazao razliku između vlasti i opozicije i naveo da "vlast gradi, a opozicija razgrađuje i drži govore, ali na sreću neuspješne“. Prema njegovim riječima, kada je u pitanju referendum opozicija trenutno više ima problem da zbog oštre retorike objasni biračima zašto je neuspješna, nego što zaista ne želi da učestvuje u referednumskom procesu.

XS
SM
MD
LG