Linkovi

Reorganizacija američkog Sekretarijata za unutrašnju bezbednost


Funkcioneri američke bezbednosti najavili su obimnu reorganizaciju američkog Sekretarijata za nacionalnu bezbednost kako bi bolje štitio zemlju od katastrofalnih terorističkih napada. Šef sekretarijata za nacionalnu bezbednost, Majkl Čertof, rekao je da je cilj reorganiozacije povećanje sposobnosti otkrivanja i sprečavanja velikih terorističkih napada, sa mogućom upotrebom nuklearnog, hemijskog ili biološkog oružja:

”Sekretarijat će se usredsrediti pre svega na energično otkrivanje pretnji sa katastrofaolnim posledicama. Neka od sredstava potrebnih za sprečavanje, reagovanje i ponovno uspostavljanje kontrole, posle ovakvih užasnih dogadjaja, već postoje. Ali drugima su potrebna znatna poboljšanja.“

Čertof je rekao da će njegov sekretarijat centralizovati funkcije analize obaveštajnih podataka dok će novo odeljenje, posvećeno spremnosti, identifikovati najosetljivije objekte u zemlji, uključujući hemijska i nuklearna postrojenja, mostove i brane. Dodatno osoblje i tehnologija biće postavljeni duž granica kako bi one u potpunosti bile kontrolisane, uz uvodjenje dodatnih mera kontrole putnika i robe za sprečavanje ilegalnog useljavanja. Ali Čertof je dodao da američki funkcioneri takodje rade na smanjenju prepreka za one koji imaju legitimne razloge za ulazak u zemlju:

”Državni sekretar Kondoliza Rajs i ja ćemo, u bliskoj budućnosti, objaviti detaljni redosled poteza za uvodjenje novina u Državni sekretarijat i Sekretarijat za unutrašnju bezbednost. Dva sekretarijata već su započela rad na ublažavanju propisa za one koji žele da posećuju, studiraju ili trguju u Sjedinjenim Državama.“

Sekretar Čertof je dodao da je njegova agencija takodje predana poboljšanju bezbednosti transportnih sistema, imajući u vidu nedavne napade na londonsku podzemnu železnicu. On je rekao da će to obuhvatiti uredjaje za otkrivanje eksplozivnih naprava kao i hemijskih, nuklearnih i biloških oružja. Ali demokrate, kao što je senator Robert Berd iz Zapadne Virdžinije, žale se da Bušova administracija nije spremna da potroši neophodne sume novca na potrebna poboljšanja u masovnom saobraćaju:

”Za to će biti potrebni energija, imaginacija i, naravno, više novca, kako bismo poboljšali bezbednost naše zemlje.“

Ovo će biti prva reorganizacija Sekretarijata za unutrašnju bezbednost od pre dve godine, kada su ga osnovali predsednik Buš i Kongres, kao reakcijunna terorističke napade 2001.

XS
SM
MD
LG