Linkovi

Radon ubija ali i leči


U vašem domu možda ima radona, prirodnog radioaktivnog gasa, koji je prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji drugi vodeći uzrok raka pluća.

Međutim, jedan broj naučnika tvrdi da radon ima i pozitivne efekte. Nemožete da ga vidite, da ga osetite ili namirišete, ali radon može da vas ubije – ili izleči. Naučnici radon nazivaju plemenitim gasom, što znači da ne reaguje ni na šta. Radon nastaje raspadom uranijuma, koji se onda dalje raspada, a pri tom se oslobađa energija. U slučaju da se radon udiše, taj radiokativni raspad se događa u ljudskim plućima. Istraživanja vršena na rudarima koji rade u uranijumskim rudnicima utvrdila su vezu između radona i raka pluća, posebno kada je uz to prisutno još i pušenje. Naučnici takođe veruju da radon predstavlja sličnu opasnost i kada u kuće ulazi direktno iz tla.

«Postoje dosta brojni dokazi o uticaju radona u kućama, dobijeni na širokom uzorku. Oni pokazuju da je opasnost slična onoj koja vlada i u rudnicima uranijuma.»

Iz tih razloga, Svetska zdravstvena organizacija je započela međunarodni projekat koji za cilj ima manju izloženost radonu u kućama.

«Taj gas sigurno povećava rizik kod raka pluća. To nam je danas jasno, pa su to i razlozi za umanjenje radona po kućama.»

Međutim, veliki broj ljudi veruje da radon ima i pozitivnu stranu i oni tvrde da je to čudotvoran gas. U austrijskim banjama pacijenti se kupaju u toploj vodi punoj radona, što je mdeicinski tretman koji pokrivaju neka od osiguravajućih društava. Slične usluge možete da dobijete i u nekadašnim rudnicima u Montani. Vlasnica jednog takvog centra tvrdi da radon ima značajne prednosti.

«Pacijentima je ublažen bol. Radon utiče na oboljenja imunitetnih sistema, poput lupusa, multiple skleroze, migrene, svih vrsta artritisa, upala i zamora mišića... Sve to vidimo.»

Veliki broj naučnika su skeptični u vezi sa takvim vrstama lečenja, ali teorija poznata pod imenom hormezija potvrđuje opservacije gospođe Luis. Prema toj teoriji jako male količine hemijskih jedinjenja, koja su normalno opasna, mogu da pomognu pri lečenju. Ta ideja je proverena tokom 5 godina dugog istraživanja koje je sprovelo britansko udruženje za reumatologiju. Dve grupe pacijenata su praćene, a grupa koja je bila izložena radonu imala je trajna zdravstvena poboljšanja. Međutim, naučno savetodavno telo američke vlade smatra da koristi od radona ne nadmašuju opasnosti. Iako gospođa Luis i druge pristalice hormezije ukazuju da bi nova istraživanja mogla da promene takav stav, doktor Zib u to ne veruje, a Svetska zdravstvena organizacija svima savetuje da provere da li u domu imaju radona.

XS
SM
MD
LG