Linkovi

U Crnoj Gori održana Centralna proslava Dana državnosti


Prethodno, nakon što je juče otvoren granični prelaz Debeli brijeg prema Hrvatskoj, svečano su pušteni u rad tunel Sozina koji za 30 kilometara skraćuju rastojanje između Podgorice i mora, i grandiozni most Milenijum u Podgorici.

Crnogorski premijer Milo Đukanović govorio je na akademiji koja je održana povodom 13. jula, Dana državnosti, centralnoj proslavi datuma kada je Crna Gora priznata na Berlinskom kongresu 1878. godine i dana kada je 1941. godine podignut opštenarodni ustanak u Crnoj Gori.

Opozicija nije učestvovala na svečanostima koje je organizovala vlast. Predsednik SNP Predrag Bulatović saopštio je u razgovoru sa britanskim ambasadorom u Srbiji i Crnoj Gori Dejvidom Gaaunom da Vlada Crne Gore ojačava jednostranu referendumsku kampanju za nezavisnost grubo zloupotrebljavajući vlast, medije i državni novac.

Ranije danas, predsednik Crne Gore Filip Vujanović otvorio je, povodom Dana državnosti, most Milenijum u Podgorici. On je u prisustvu visokih domaćih i inostranih zvaničnika i nekoliko hiljada građana Podgorice kazao da Milenijum ne spaja samo dve obale, već se uzdiže i u visine simbolišući tako stremljenja kojima Crna Gora pripada.

Gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša istakao je da 13. jul, Dan crnogorske državnosti nije slučajno izabran za otvaranje mosta, kao i da će Milenijum biti simbol ne samo glavnog grada već i Crne Gore. Prema njegovim rečima, 13. jul naredne godine biće proslavljen sa konačno ostvarenim snom da Crna Gora pripada svim njenim građanima i da njena sudbina bude isključivo u njenim rukama.

Radovi na Milenijumu počeli su u januaru prošle godine, a njegova izgradnja, koju je finansirala podgorička opština, koštala je šest miliona Evra. Crnogorski premijer Milo Đukanović otvorio je danas tunel Sozina kojim se put od Podgorice do Bara smanjuje za 30 kilometara. On je kazao da puštajući u saobraćaj Sozinu Crna Gora najdoslednije obeležava dva velika datuma iz svoje istorije. On je rekao da se ovim projektom jača perspektiva za puniju valorizaciju Luke Bar kao i da Podgorica dobija status primorskog grada.

Đukanović je najavio skori početak izgradnje auto puta prema severu Crne Gore navodeći da se radi o najvažnijem razvojnom projektu u narednom periodu. Tunel, dužine četiri kilometra i 182 metra, čija je ukupna vrednost oko 74 miliona Evra, većim delom građen je sredstvima crnogorskih građana, uz pomoć kredita Evropske investicione banke. Prema procenama Direkcije za autoputeve, tunel Sozina treba da se otplati za deset godina.

XS
SM
MD
LG