Linkovi

Poboljšanje imidža Rusije


Program «Rusija Danas» će početi da se emituje krajem ove godine. Organizatori ovog kanala predstavljaju ga kao Ruski SI-EN-EN.

Ruska nacionalna televizija, koja ima samo dva državna kanala, već je primetila moguć problem sa kredibilitetom. Početni planovi za «Rusiju Danas», čiji organizatori kažu da će prenositi međunarodne vesti sa ,kako je rečeno « ruskog stanovišta,» nagoveštavaju da će čitava situacija dobiti novo značenje. Sa početnim fondom od 30 miliona dolara, nova televizijska stanica trebalo bi da ima oko 500 zaposlenih, koji će raditi na emitovanju vesti za Sjedinjene Države, Evropu, nekoliko azijskih država i veliki broj bivših ruskih republika.

Novoimenovani generalni direktor «Rusije Danas,» dvadeset-petogodišnja Margarita Simonijan, dolazi iz kremaljskog novinarskog pula. Prema njenim rečima, nova televizijska stanica ima za cilj da uzvraća na ,kako ona to naziva, «anglo-saksonsku« dominaciju u svetskim televizijskim vestima. Simonijan izražava nadu da će to izmeniti negativno mišljenje među strancima o Rusiji, kao naciji u kojoj nema reda i mira. Ali njen prvi zadatak biće da odbrani kanal od negativnog stava u samoj Rusiji.

Margarita Simonijan kaže za Glas Amerike da je veoma teško odgovoriti na kritike kada ljudi već imaju formirano mišljenje o tome da «Rusija Danas» neće imati nezavisnost od svojih sponzora u Kremlju. Sačekajmo pa ćemo videti, kaže ona. Simonijan kaže da će nezavistan rad redakcije nadgledati programski savet, ali nije iznela nikakve detalje o konkretnim ili predloženim merama za osiguravanje samostalnosti urednika.

Glavni urednik vodećeg ruskog internet sajta na engleskom jeziku, Anton Nosik, reaguje skeptično i kaže da ova ideja ima ukus «propagande na sovjetski način,» poznate još od vremena Josifa Staljina.

«Ovaj kanal nije napravljen zbog neke postojeće potražnje. Niko nikada nije utvrdio da u svetu postoji potražnja za takvim vestima. Nje jednostavno nema.«

Nosik ne gaji nadu da će kanal emitovati bilo kakve druge informacije osim onih koje Kremlj želi da vidi, odnosno . kako kaže – priče o ruskim uspesima. Mnogi analitičari u Rusiji se pitaju da li će javnost poverovati ovoj novoj vrsti medija? Maša Lipmen iz moskovskog Karnegijevog centra misli da neće. Postoji rasprostranjeno mišljenje u svetu, među ljudima koji se zanimaju za Rusiju - u medijima, medju analitičarima i poznavaocima ruskih prilika - da je sva vlast koncentrisana u Kremlju i da se sve ostale institucije koriste za njegove ciljeve. Stoga će zaključiti da Kremlj stoji i iza ovog televizijskog kanala i da će poslužiti u njegove svrhe. Ko god bude analitički gledao ovaj kanal, gledaće ga sa podozrenjem, pokušavajući da primete znake uticaja Kremlja, cenzure ili jednostavno kremaljskih interesa.

Analitičar Lipman veruje da globalna reputacija Rusije zavisi uglavnom od političkih dostignuća i političkih neuspeha, u koje ubraja nedavno proglašavanje krivice bivšeg generalnog direktora Jukosa, Mihaila Hodorkovskog. Ona se pita zašto ruske vlasti ne pokušaju da dopru do samog uzroka tog lošeg imidža, umesto što pokušavaju da izmene njegovu fasadu.

XS
SM
MD
LG