Linkovi

U Britaniji otkriven novi elektronski virus, a žrtve su ovoga puta mobilni telefoni


Virus «komvorior» se širi putem blutut mreže, a korisnike telefona bi mogao puno da košta u neovlašćenim pozivima.Ketrin Vislon se upravo vratila sa letovanja i trebala bi da bude odmorna i opuštena. Ona je, međutim, ljuta i napeta a sve zahvaljujući «komvorioru», novom virusu koji napada mobilne telefone. Kao i većina korisnika, ni Ketrin nije znala da takvi virusi postoje, kada je neočekivano primila zaraženu poruku.

«Zaista me je interesovao sadržaj poruke, a čim sa pritisnula DA, odmah je napisao - instalacija započeta. Prvo sam pomislila da je u pitanju igra, a kada je telefon počeo da sam šalje slike shavtila sam da je u pitanju virus. Slao je slike svima u mom adresaru, a pokušavao je i da se poveže sa drugim telefonima u blizini.»

Ketrinin telefon je zaražen kroz blutut mrežu – koja se koristi za bežično povezivanje između telefona i slušalice, ili drugog bliskog aparata. Virus svoje kopije i poruke šalje dajući im nasumična imena, tako da je posebno opasan. Telefonske kompanije sada rade na razvoju anti-virusnog softvera za mobitele, a stručnjaci ukazuju da će se situacija pogoršavati.

«Kako se šire operativni sistemi u telefonima i usavršavaju sami telefoni, tako se povećava i mogućnost širenja virusa, pa samim tim i štete koju oni prave.»

Koliko je virus «komvorior» opasan, pokazuje i činjenica da je odmah uspeo da zarazi telefone svih koji rade sa Ketrin Vilson, koja napominje da je naučila lekciju. «Moj blutut je ugašen. Uopšte ga ne koristim, i ne verujem da ću ga ikada upotrebiti.»

XS
SM
MD
LG