Linkovi

Britanska policija pronašla lične isprave bombaša


Britanska policija pokušava da utvrdi da li su četiri muškarca, osumnjičena za podmetanje bombi, prošle nedelje u Londonu, poginula u eksplozijama. Policija je saopštila da je postigla značajan napredak u istrazi o bombaškim napadima na podzemnu železnicu i jedan dvospratni autobus, u kojima je poginulo više od 50, a ranjeno 700 ljudi. Šef antiterorističkog odeljenja londonske policije Pitar Klark rekao je da su na mestima eksplozija pronadjeni lični predmeti i dokumenta trojice od četvorice osumnjičenih bombaša, i da to povećava verovatnoću da su i oni poginuli:

”Pokušavamo da utvrdimo gde su se kretali uoči prošlonedeljnih napada, a posebno da ustanovimo da li su poginuli u eksplozijama.“ Klark je rekao kako postoje snažni materijalni dokazi da je jedan od napadača poginuo u eksploziji u podzemnoj železnici, blizu stanice Aldgejt, u istočnom Londonu.

On je rekao da se na snimcima televizijskih kamera za bezbednost vidi da su četvorica osumnjičenih stigla vozom na londonsku železničku stanicu Kings kros, u četvrtak oko osam i trideset ujutro, dvadesetak minuta pre eksplozija u podzemnoj železnici. U okviru istrage policija je izvršila prepad na nekoliko privatnih kuća i stanova u pokrajini Zapadni Jorkšajr, uključujući domove trojice od osumnjičenih. U tim prepadima uhapšen je jedan muškarac.

Predstavnik policije rekao je da se tragalo za eksplozivima sličnim onima upotrebljenim u napadima u Londonu. Britanski premijer Toni Bler rekao je da su te napade sproveli verovatno islamski teroristi. Ali policija ističe da su bombaši bili teroristi i kriminalci i da niko ne bi trebalo da preduzima osvetničke napade protiv britanskih muslimana.

XS
SM
MD
LG