Linkovi

Objedinjen proces protiv optuženih za ratne zločine na Kosovu


Sudsko veće Haškog tribunala odlučilo je da se objedini sudjenje Milanu Milutinoviću, Nikoli Šainoviću, Dragoljubu Ojdaniću, Vladimiru Lazareviću, Nebojši Pavkoviću i Sretenu Lukiću, koji su optuženi za ratne zločine na Kosovu 1999.

Veće predsedavajućeg Patrika Robinsona je odluku, kojom usvojilo zahtev Tužilaštva, obrazložilo je činjenicom da su svi bivši funkcioneri i generali Srbije i SRJ optuženi za zločine protiv čovečnosti nad kosovskim Albancima u proleće i leto 1999. Sudije su imale u vidu činjenicu da optužnice protiv bivših državnih, vojnih i policijskih zvaničnika pokazuju da su svi zločini koji im se stavljaju na teret počinjeni kao deo zajedničke akcije i da su svi optuženi bili učesnici tzv. zajedničkog zločinačkog poduhvata, čiji je cilj bio proterivanje značajnog broja kosovskih Albanaca sa Kosova kako bi Srbija zadržala kontrolu nad Kosovom.

Veće je uvažilo i argumentaciju Tužilaštva da će spajanjem optužnica biti izbegnuto dupliranje dokaza, da će biti ušteđeno vreme i da neće biti potrebno da neki svedoci više puta dolaze u Hag. Veće je uvereno da prava optuženih neće biti ugrožena spajanjem postupaka.

U odluci se precizira da "ne postoje naznake da objedinjeno sudjenje neće moći da počne u decembru 2005. ili u januru 2006. godine".

Osim advokata generala Lukića, odbrane ostalih optuženih nisu se protivile objedinjavanju postupka.

Za ratne zločine na Kosovu optužen je i penzionisani general MUP Srbije Vlastimir Djordjević, ali je on još na slobodi, verovatno u Rusiji.

Bivši predsednik Srbije Milutinović, potpredsednik Savezne vlade Šainović i načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije Ojdanić dobrovoljno su se pradali Haškom tribunalu početkom 2003, odnosno u proleće 2002. Oni su u aprilu ove godine oslobođeni do početka sudjenja.

Generali Lazarević, u vreme obuhvaćeno optužnicom komandant Prištinskog korpusa VJ, Lukić, zapovednik štaba policije na Kosovu, i Pavković, komandant Treće armije VJ, predali su se sudu u Hagu u februaru, odnosno aprilu ove godine. Lazarević je u aprilu privremeno oslobođen.

Svi su optuženi za organizovanu i sistematsku kampanju nasilja i terora, uključujući granatiranje naselja i ubijanje civila, kojom je sa Kosova 1999. proterano oko 800.000 Albanaca.

XS
SM
MD
LG