Linkovi

Da li je predsednikov savetnik Karl Rouv otkrio identitet agenta CIA?


Nedeljnik Njuzvik objavio je da je savetnik predsednika Buša, Karl Rouv, mogući izvor informacija na osnovu kojih je otkriven identitet jednog tajnog agenta CIA-e.

Njuzvik navodi da je Rouv razgovarao sa novinarima o tajnom agentu Centralne obavesstrajne agencije Valeri Plejm, čiji su identitet mediji "provalili", neposredno pošto je njen suprug, ambasador Džozef Vilson, javno osporio navode predsjednika Buša u vezi sa pokušajima Sadama Huseina da nabavioružje za masovno uništenje u Nigeru.

Njuzvik navodi da je advokat Karla Rouva potvrdio da je njegov klijent razgovarao sa novinarom nedeljnika Tajm, o pomenutom tajnom agentu. Medjutim, advokat je rekao da Karl Rouv nikada nije odao ime Valeri Plejm.

U medjuvremenu, vodi se istraga pred velikom porotom o tome ko je iz Bušove administracije preneo tajne informacije o gospodji Plejm - što bi moglo da se tretira kao federalni krivični prestup.

Muž Valer Plejm rekao je da je njen identitet odat uj znak odmazde zbog njegove kritike politike Bušove administracije prema Iraku. Bela kuća je odbila da komentariše tekuću istragu - ali je saopštila da se predsednik Buš nada da che tužioci saznati suštinu.

XS
SM
MD
LG