Linkovi

Buš sa vodećim zakonodavcima razgovarao o naimenovanju sudije Vrhovnog suda


Predsednik Buš se sastao sa četvoricom uticajnih senatora, dvojicom republikanaca i dvojicom demokarata, i razgovarao sa njima o procesu imenovanja i potvrdjivanja sudije Vrhovnog suda koji će zameniti Sandru Dej O’Konor koja je nedavno najavila da odlazi u penziju.

Predsednik Buš bi želeo da izbegne dug i zamoran process potvrdjivanja njegovog kandidata u Senatu, koji bi mogao dodatno da zaoštri odnose izmedju dve vodeće političke stranke.

Text: Tokom današnjeg susreta sa premijerom Singapura, predseednik Buš je rekao da će uskoro objaviti ime svog kandidata za sudiju Vrhovnog suda.

“Doneću odluku na osnovu procene ličnosti kandidata.”

Posle prethodnog radnog doručka sa predsednikom, četvorica senatora odavali su utisak da je postignuta saglasnost.

Demokratski senator Petrik Lejhi kaže:

“Mislim da bi predsednik mogao da imenuje kandidata koji bi nas ujedinio, a ne podelio.”

Mada javno nisu pomenuta imena mogućih kandidata, ona su bila predmet razgovora iza zatvorenih vrata.

Heri Rid, vođa demokratske manjine u Senatu:

"Pomenuli smo veći broj imena, ali ih nećemo iznositi u javnost.”

Jedini nagoveštaj bio je apel republikanskog senatora Arlina Spektera, da predsednik ne imenuje novog sudiju Vrhovnog suda iz redova aktuelnih sudija federalnih apelacionih sudova.

Arlin Spekter, predsedavajući senatskog odbora za pravosuđe:

“Kada bi kandidati imali više praktičnog iskustva i bili manje sputani pravnim formalnostima, imali bismo drugačiju situaciju”.

U medjuvremenu se nastavljaju nagadjanja da bi predsedavajući Vrhovnog suda, Vilijam Renkvist, takodje mogao da najavi odlazak u penziju. Saradnici predsednika Buša navode da je on spreman da se suoči i sa tom mogućnošću i da se s tim u vezi već konsultovao sa više od 60 senatora.

XS
SM
MD
LG