Linkovi

Britanska policija veruje da je najmanje jedan napadač u Londonu bio bombaš samoubica


Britanske vlasti saopštile su da imaju dokaza da je najmanje jedan od bombaša koji su izvršili terorističke napade u Londonu poginuo u eksploziji koju je izazvao.

Šef antiterorističkih operacija Skotland jarda Piter Klark rekao je da vlasti sada nastoje da ustanove da li su sva četiri bombaša poginula u napadima.

On je rekao da su kamere za nadzor snimile četvoricu osumnjičenih terorista koji su stigli na stanicu podzemne železnice Kings Kros oko 20 minuta pre nego što su eksplozije raznele tri voza.

Klark je istakao da je istraga i dalje u ranoj fazi. On je takodje saopštio da je za vreme policijskih racija u Lidsu uhapšen jedan od osumnjičenih i da forenzičari ispituju materijal zaplenjen u toku racije.

Britanija traži delotvorniju akciju EU

Britanija trenutno predsedava rotirajućim predsedništvom Evropske unije i u poziciji je da rukovodi poslovima tog bloka tokom sledećih šest meseci.

Bombaški napadi u Londonu povećali su važnost borbe protiv terorizma pa je britanski sekretar za inostrane poslove Džek Stro rekao Evropskom parlamentu da je vreme da se ubrzaju nastojanja na proširenju saradnje zemalja Evropske unije u toj borbi.

Gospodin Stro želi da zemlje Evropske unije standardizuju čuvanje podataka o telefonskih i e-mail poruka najmanje godinu dana, u cilju pomoći u krivičnim istragama. Za sada vlade zahtevaju od telefonskih i internet kompanija da na različite periode čuvaju takve informacije.

Ova ideja je podstakla zabrinutost medju aktivistima za gradjanska prava kao i medju mnogim članovima Evropskog parlamenta. Elmar Brok, nemački konzervativac koji je na čelu odbora za odnose sa inostranstvom u tom telu, jedan je od onih koji su zabrinuti zbog tog poteza:

”To ograničava slobode gradjana. Ne možete da uništavate slobode pojedinca kako bi ste se borili protiv terorizma, jer su u tom slučaju teroristi pobedili.“

Džek Stro priznaje da čuvanje podataka ne bi trebalo da ograničava gradjanske slobode, ali ističe da članice Evropske unije - po njegovim rečima - moraju da pronadju novu ravnotežu izmedju prava pojedinaca i prava društva.

”Želimo jedinstven standard širom Evrope kako bismo, suočeni sa terorističkim užasom, kao što je to sada slučaj sa nama, mogli da pristupimo tim podacima. To neće ugrožavati gradjanske slobode onih koji žive u skladu sa zakonom, ali će učiniti otkrivanje i prevenciju terorizma lakšim.“

Gospodin Stro takodje želi da Evropska unija pristane na jačanje zaštite ključnih delova infrastrukture, poput transportne i energetske mreže. Njegov kolega, britanski ministar finansija Gordon Braun, takodje je bio u Briselu, apelujući na svoje kolege da ubrzaju nastojanja na identifikaciji i zamrzavanju imovine grupa koje koriste nasilje u sprovodjenju svojih političkih ciljeva. Evropska unija se složila sa takvim merama nakon prošlogodissnjih bombaških napada u vozovima u Madridu, ali ih sporo sprovodi u delo. Londonski stručnjak za otkrivanje pranja novca, Džefri Robinson kaže da suzbijanje izvora finansija za teroriste neće funkcionisati, jer terorističke grupe retko koriste bankarske sisteme.

”Terorističko finansiranje je koncentrisano na sitne kriminalne aktivnosti. Taj se novac drži u džepovima. To je gotov novac koji ne ulazi u bankarski sistem."

Gospodin Robinson kaže da teroristi finansiraju svoje operacije preko sitnih prevara kao što su prevare na kreditnim karticama i čekovima koje se ne mogu otkriti zakonima protiv pranja novca.

XS
SM
MD
LG