Linkovi

Vulfovic: Politički okvir Balkana se razvija - nerešena pitanja Kosovo i Crna Gora


Članstvo u Evropskoj uniji ključno je pitanje zemalja Balkana, koje se oporavaljaju od ratne prošlosti, ali im i dalje predstoje važne ekonomske reforme, izjavio je u Beogradu predsednik Svetske banke Pol Volfovic, ističući da je napredak koji je učinjen od ratova devedesetih godina "dosta značajan".

"Bez obzira na trenutne probleme koji su nastali zbog referenduma u EU, ceo proces proširenja je dobar za Evropu u celini, i veoma je pozitivna snaga koja deluje ovde na Balkanu...mislim da je jako važno da se to održi", rekao je Volfovic.

On je ukazao da nestabilna politička scena stvara nesigurnu klimu za biznis.

"Politički okvir (na Balkanu) se još razvija. Postoji dosta nerešenih pitanja, na prvom mestu Kosovo, ali i Crna Gora", rekao je predsednik Svetske banke.

Kada bi se politička pitanja rešavala sa više odlučnosti to bi pomoglo razvoju ekonomije, rekao je on i dodao da najveći izazov nisu "post-konfliktni" već "post-komunistički" problemi.

Volfovic je dodao i da je zajedničko za balkanske zemlje neophodnost privatizacije, bolja infrastruktura i solidan pravni okvir.

Balakanske zemlje, posebno bivše jugoslovenske republike, su se u prethodnih deset godina oslanjale na strane donacije i povoljne kredite.

Prema podacima Evropske komisije i Svetske banke, region Jugoistočne Evrope dobija oko 6,5 milijardi evra godišnje, što je proporcionalno gledano, više od pomoći koju dobija Afrika.

Volfovic je rekao da će pomoć ubuduće biti manja, ali ne zbog Afrike.

"Pomoć treba da se smanji jer ključ napretka nije novac spolja već inicijativa i resursi svake od zemalja. Niko ne želi da dodje u situaciju dugoročne zavisnosti, to nije zdravo", rekao je Vulfovic.

Volfovic je izneo uveravanja da ne postoji odredjeni rok u kome će Svetska banka smanjiti pomoć Balkanu, za koju je rekao da je najveći posebni program u svetu.

"Dokle god postoji potreba za našom pomoći i dokle god ona donosi dobre stvari ljudima, mislim da treba da je šaljemo. Ali to ne može da bude jedina stvar. Ne možete da se angažujete, ako ljudi ne rade ništa da sebi pomognu. Srećom, ovih nekoliko dana video sam da se naša pomoć koristi na pravi način", rekao je predsednik Svetske banke.

Volfovic je boravio u Beogradu, po povratku sa komemoracije u Srebrenici.

XS
SM
MD
LG