Linkovi

Otvoren granični prelaz na Debelom Brijegu


Granični prelaz Debeli brijeg, između Crne Gore i Hrvatske, danas su otvorili predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić i šef kancelarije Evropske agencije za rekonstrukciju Rejner Frend. Krivokapić je, govoreći na svečanosti, rekao da je ovaj impozantan objekat primjer kako Evropska unija radi u Crnoj Gori i kako i Crna Gora može raditi na evropski način.

Predsjednik crnogorskog parlamenta je ocijenio da je Debeli brijeg granica posebne pouke za Crnu Goru, ‘’pouke da mora znati dokle je njeno, da ne smije nikada više krenuti da uzima ono što nije njeno i da nikad više ne smije dozvoliti da drugi odlučuju u njeno ime", kazao je Krivokapić.

Prema njegovim riječima, granice štite našu stabilnost i daju garanciju našim susjedima da ćemo biti dobri susjedi, ako smo stabilna i organizovana država.

"Nestabilnosti Crne Gore, a istorija je svjedok za to, nisu bile njene, najčešće su bile uvezene u nju, bile su joj nametnute. Svi narodi griješe, ali su veliki oni koji uspiju da priznaju svoju grešku da potom urade sve da bi je ispravili", rekao je Krivokapić.

On je naglasio da ova granica više nikada neće biti granica iz koje će bilo koje zlo krenuti na drugu stranu prema Hrvatskoj.

Šef kancelarije Evropske agencije za rekonstrukciju Rajner Frojnd je naglasio da je važno shvatiti da je jedan od najvažnijih elemenata Pakta stabilnosti liberalizacija trgovinskih odnosa.

"Treba ohrabriti protok ljudi, jer sigurnost više ne dolazi u pitanje" kazao je on.

Izgradnju savremenih objekata na Debelom brijegu finansirala je Evropska agencija za rekonstrukciju i Vlada Crne Gore, a vrijednost radova je 2,2 miliona EUR.

Granični prelaz Debeli brijeg je jedan u nizu objekata koji će biti otvoreni povodom 13. jula, Dana državnosti Crne Gore.

Centralna svečanost povodom Dana državnosti na kojoj će govoriti premijer Milo Đukanović biće održana sjutra veče u Crnogorskom narodnom pozorištu.

Crnogorski predsjednik Filip Vujanović će sjutra, u okviru obilježavanja Dana državnosti, otvoriti most Milenijum u Podgorici, dok će premijer Milo Đukanović otvoriti tunel Sozina, koji će Podgoricu priobližiti moru za 20 kilometara.

Crnogorska opozicija neće učestvovati u svečanostima povodom Dana državnosti, koje organizuje vlast, već je najavila svoje manifestacije.

XS
SM
MD
LG