Linkovi

Buš: Teroristi nas mogu pobediti samo ako izgubimo strpljenje, a to se neće desiti dok sam ja predsednik


Predsednik Buš je izrazio solidarnost sa Britanijom posle prošlonedeljnih smrtonosnih bombaških napada u Londonu i ponovo podvukao svoju odlučnost da agresivno i nepokolebljivo sprovodi rat protiv terorizma.

Govoreći u glavnom centru za obuku agenata američkog Federalnog istražnog biroa, nedaleko od Vašingtona, predsednik Buš je izrazio saučešće sa porodicama pogodjenim prošlonedeljnim terorističkim napadima:

”Amerikanci znaju šta znači biti napadnut na sopstvenom tlu. Naša srca su sa mnogim nevinim ljudima u Londonu, koji su podneli užasne povrede. Takodje se molimo za poriodice koje tuguju za svojim voljenim. U ovom teškom času, narod Velike Britanije zna da je američki narod uz njega.“

Buš je rekao da su to bili napadi na civilizovani svet i dodao da oni deluju kao bolno podsećanje na to zašto teroristi moraju da budu iskorenjeni:

”Uzmite ove varvarske napade. Oni jasno pokazuju sa kakvim zlom se suočavamo. Mi ne znamo ko ih je počinio ali znamo da se teroristi raduju patnjama nedužnih. Znamo da teroristi ubijaju u ime totalitarne ideologije koja mrzi gradjanske slobode, odbacije toleranciju i prezire svako različito mišljenje.“

Predsednik je rekao kako napadi u Londonu pokazuju da nema garancija u sprečavanju terorizma. On je pobrojao bezbednosne mere preduzete u Sjedinjenim Državama posle napada 11. septembra 2001., kao i nastojanja na reformisanju i poboljšanju američkih obaveštajnih kapaciteta.

Buš se takodje založio za obnavljanje mera koje proširuju sposobnost američkih vlasti u prikupljanju informacija i pritvaranju osumnjičenih terorista. Neke od tih mera, sadržanih u takozvanom Patriotskom zakonu, ističu krajem ove godine. Zakon je bio pod udarom nekih grupa koje tvrde da on narušava gradjanska prava.

Predsednik Buš je rekao da će Sjedinjene Države, iznad svega, nastaviti da se suprotstavljaju teroristima u inostranstvu istovremeno unapredjujući demokratiju i gradjanske slobode na Bliskom istoku i šire. On je rekao da se u Iraku ostvaruje napredak i da će demokratski i slobodni Irak delovati kao svetao primer ostatku regiona, a istovremeno kao udarac teroristima.

”Pred nama su teške borbe. Na putu ka pobedi biće teških trenutaka Teroristi znaju da ne mogu da nas poraze na bojnom polju. Jedini način da nas pobede jeste da mi izgubimo strpljenje. To se neće desiti dok sam ja predsednik.“

Pored nedavnog krvoprolića u Londonu, nasilje u Iraku u poslednja dva dana odnelo je više od 50 ljudskih života.

XS
SM
MD
LG