Linkovi

Komemoracijom u Potočarima obilježena deseta godišnjica masakra srebreničkih Bošnjaka


Komemoracijom u Memorijalnom centru Potočari kod Srebrenice, kojoj je prisustvovalo oko 50 hiljada ljudi obilježena je deseta godišnjica masakra više od 8 hiljada Bošnjaka u Srebrenici koji su 1995. godine počinile snage bosanksih Srba, pod komandfom generala Ratka Mladića.

Komemoraciji u Potočarima prisustvali su predstavnici pedesetak država i međunarodnih organizacija, a u Memorijalnom centru pokopani su posmrtni ostaci jos 610 ubijenih osoba.

Među okupljenima – bili su i članovi porodica ubijenih...

Član predsjednistva Bosne i Hercegovine Sulejman Tihić ocijenio je da se samo na temeljima istine i pravde mogu graditi povjerenje i buducnost.” Tihic je se naglasio da se mora izbjeci kolektivna odgovornost i individualizovati krivica.

Na komemoraciju su došle i delegacije država nastalih nakon raspada bivše Jugoslavije, a pažnju javnosti posebno je privuklo prisustvo predsjednika Srbije Borisa Tadića – prvog državnog zvaničnika Srbije koji je obišao memorijalni centar u Potočarima.

U razgovoru za APTN predsjednik Tadić je rekao da je ono što zločin u Srebrenici čini posebno teškim – činjenica da su ga izvršiocui počinili u ime naroda.

Tadić je takođe rekao da je došao kako bi uvjerio sve da zvaničnici u Srbiji čine sve da bi optuženi za zločin u Srebrenici bili izvedeni pred Haški Tribunal. Njihovo hapšenje i predaja je naša dužnost i preduslov budućnosti, kazao je predsjednik Srbije Boris Tadić.

Visoki predstavnik Pedi Ešdaun izjavio je da se “nakon faze poricanja , Srbija kreća ka fazi priznavanja zločina koji su u Srebrenici počinjeni u njeno ime”, i da je jedini način da se oprosti kolektivna krivica – utvrđivanje individualne odgovornosti”.

Predsjednik Haskog tribunala Teodor Meron u govoru u Potocarima, podsjetio je da je “zločin u Srebrenici - prvi dogadjaj nakon Drugog svjetskog rata koji je međunarodni sud za ratne zločine opisao kao genocid.”

Komemoraciji u Srebrenici, u znak portesta zbog toga što su Ratko Mladić i Radovan Karadžić na slobodi - nije prisustvovala glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla Del ponte.

“Apsolutno je neprihvatljivo da karadžić i Mladić još nisu uhapšeni i da nisu predati sudu. Ja ću otiću u Potočare čim bar jedan od njih dvojice bude u Hagu”, kazala je Karla Del Ponte.

Administarciju predsjednika Sjedinjenih država u Potočarima je predstavljao ambasador za pitanja ratnih zločina Pjer Ričard Prošper. Prosper je rekao da je Vašington odlučan da bivši lideri bosanskih Srba Ratko Mladić i Radovan Karadzic moraju biti “uhvaćeni i izruceni Haskom tribunalu.” Prosper je poručio u ime vlade Sjedinjenih država da će Haški tribunal raditi sve dok se ne okončaju procesi protiv Karadžića i Mladića.

"Oni moraju odgovarati i naša poruka liderima u regionu je -da sve vlade u regionu moraju učiniti sve da počinioci zločina budu izvedeni pred sud."

U posebnom saopštenju iz Bijele kuće, predsednik Džordž Buš je objavio da SAD saosjećaju sa bolom naroda Bosne i Hercegovine.

"Ovaj užasan dogadjaj ostaće izvor bola za narode balkanskog regiona i za sve one koji vjeruju u slobodu i dostojanstvo ljudskog života. Zajedno sa svim Amerikancima upućujem najdublje saučešće ožalošćenima", naveo je američki predsjednik Buš u pisanoj poruci u kojoj se traži hapšenje i suđenje odgovornima.

XS
SM
MD
LG