Linkovi

Minitmeni organizovali akciju bdenja duž američko-meksičke granice


Uspeh ove grupe u sprečavanju prelaska granice od strane ilegalnih meksičkih imigranata zainteresovao je i političare tako da su organizatori Minitmena svedočili u Kongresu. Sada, Minitmeni planiraju da prošire svoje aktivnosti i na Teksas, što izaziva još oštrija reagovanja kritičara. Oko 200 ljudi okupilo se u većnici u teksaškom gradiću Golajad da bi čulo jednog od osnivača Minitmena, Krisa Simkoksa.

«Naša zemlja izgleda nastoji da pruži bezbednost Iraku, Avganistanu, Koreji i drugim državama, a ako štitimo njihove granice, zaista očekujem od naše vlade da zaštiti i naše granice.»

Medjutim, nisu svi oduševljeni Minitmenima. Neki hispanci smatraju da ta organizacija ima rasističke pobude. Deo tog nepoverenja potiče iz istorije. Golajad je izgradjen u blizini nekadašnje španske utvrde i naselja iz kolonijalnog perioda. Meksička vojska je tu pobila tri stotine teksaških boraca za nezavisnost 1836. godine. Kasnije, kada je Teksas izvojevao nezavisnost, Teksašani su na tom mestu linčovali više desetina Amerikanaca meksičkog porekla.

Lokalni organizatori Minitmena izazvali su burne rekacije kada su se pozvali na istoriju u svom apelu za budnost na granicama.

"Preko 30 saveznih država pomoglo je Teksasu u njegovoj borbi za nezavisnost. Sada ponovo tražimo pomoć naše braće u borbi za bezbednost teksaških granica,» poručio je pristalica Minitmena.

Takve poruke izazivaju gnev kod teksaških Hispanaca. Če Lopez je aktivista za prava Amerikanaca meksičkog porekla iz San Antonija.

«Tu je deo naše istorije - u Teksasu. Znamo da je ovo nekada bila meksička teritorija. Prema tome, mi kažemo da je granica prešla preko nas, a ne da smo mi prešli granicu,» kaže Lopez.

Medjutim, pristalice Minitmena negiraju da je ta organizacija rasistička ili anti-imigrantska. Al Garza, Amerikanac meksičkog porekla, rodjen je u Teksasu, a sada živi u Arizoni. On se pridružio Minitmenima kada se osvedočio da je Kris Simkoks pružio pomoć nekim od meksičkih imigranata zatečenim u pustinji.

«Dao im je vodu, hranu i lekove i pozvao hitnu pomoć. Zaista im je spasio život.»

Sa svoje strane, Kris Simkoks kaže da bi nastojanja da se zaustave ilegalni prelasci granice, u kombninaciji sa efikasnim izmenama imigracione politike, mogla da budu od koristi imigrantima.

«Pokret u cilju obezbedjivanja naših granica je zapravo pro-imigrantski - sprečavamo smrtne slučajeve medju imigrantima zatečenim u pustinji, zaustavljamo eksploataciju, sprečavamo trgovinu ljudima, zatvaramo nemoralne industrije - to je američki način,» kaže Simkoks.

Simkoks dodaje da putem Minitmena nastoji da oformi politički pokret, da proširi njegove aktivnosti na celu zemlju i izvrši pritisak na političare u Vašingtonu da učine više kako bi osigurali američke granice. Medjutim, političari će verovatno takodje čuti i apele hispanskih organizacija i drugih koji gledaju na Minitmene sa nepoverenjem.

XS
SM
MD
LG