Linkovi

Lekari u SAD spasli život tinejdžerke zaražene besnilom


Đina Gis je jedina osoba na svetu koja je preživela ujed besne životinje – bez tradicionalne vakcinacije.

Novi revolucionarni postupak zahvaljujući kojem je preživela, opisan je u «New England Journal of Medecine». Postupak je otada ponovljen dva puta. Jedan muškarac u Nemačkoj, podvrgnut modifikovanom tretmanu, umro je posle 56 dana. Drugi pacijent u Indiji je takođe prošao kroz tretman i lekari pažljivo nadgledaju njegovo stanje.

Đinu Gis je prošlog septembra ujeo zaraženi slepi miš, a ujed nije obrađen mesec dana - dok joj se stanje nije pogoršalo. Lekari Dečije bolnice u Viskonsinu su pribegli poslednjoj opciji – eksperimentalnom tretmanu. Tinejdžerka je veštački dovedena u jednonedeljnu komu, tokom koje je primala koktel od četiri vrste leka protiv bolesti.

«Da li je primenjen nekakav novi lek, donet iz eksperimentalne laboratorije? Ne. Sve su to bili lekovi koji se koriste u praksi, sa dobro poznatim efektima i posledicama», objašnjava doktor Hofman.

Lekari kažu da su njeni roditelji u očajanju molili «da se radi, što se raditi mora», odobravajući lekarima da improvizuju agresivniji tretman. Lekari smatraju da su lekovi samo delimično doprineli spasavanju njenog života.

«To je bila kombinacija sreće, čuda, molitve, svega toga», kaže ovaj lekar. Đina Gis nema oštećenja mozga i na dugačkom je putu ka oporavku. Iako još ima smetnje pri hodu, lekari smatraju da izvanredno napreduje, a već se vratila i u školu.

XS
SM
MD
LG