Linkovi

Radikalni način lečenja migrene


Na nedavnoj konferenciji u Filadelfiji, istraživači su saopštili da možda postoji metod koji će pomoći bar trećini ljudi koji pate od hronične glavobolje. Iznenađujuće, nova kura bi mogla da obuhvati i «sređivanje srca».

Nensi Bjui pati od migrene. «Bolno je. Osetim veliku mučninu. Potpuno sam bespomoćna.»

Posle nekoliko blažih moždanih udara, lekari su otkrili uzrok njenih migrena. Pronašli su mali otvor ili «kanal» između desne i leve strane srca, kroz koji su prolazili majušni ugrušci krvi i odlazili sve do mozga, gde su mogli da izazovu udar.

«Verujemo da je mozak ljudi, koji pate od migrene - jako nadražljiv. Ako se dogodi da ugrušak prodre do mozga, aktivira niz promena koje bi mogle dovesti do udara ili do napada migrene», objašnjava Dejvid Dodik , lekar na Klinici «Mejo».

Kada su lekari zatvorili otvor u Nensinom srcu da bi sprečili nove udare, prestali su napadi migrene. Otvor na srcu je zatvoren ovakvom elastičnom hirurškom mrežicom. Lekari su uvukli «čep» u venu na nozi i doveli ga do srca gde se on raširio i začepio otvor. Džonatan Tobis, kardiolog na Medicinskom fakultetu Kalifornijskog univerziteta, kaže da bi mnogi koji pate od migrene mogli da budu kandidati za ovaj postupak.

«Lično verujem da će ovo biti izuzetno uspešan vid lečenja pacijenata koji pate od hronične glavobolje», kaže doktor Tobis.

Da bi ovaj metod dobio neophodna odobrenja za korišćenje, potrebna su dodatna istraživanja.

XS
SM
MD
LG