Linkovi

Ne postoji način da se u potpunosti spreče napadi poput onih u Londonu


Sekretar za unutrašnju bezbednost, Majkl Čertof, izjavio je da američke vlasti pokušavaju da umanje opasnost napada na teritoriji SAD, ali da ne mogu u potpunosti da spreče takve napade.

«Ne postoji savršena bezbednost u životu, ali mi našu bezbednost stalno poboljšavamo, koristeći pri tom višestrani pristup - u pogledu taktike i nivoa zaštite.»

Sličan je bio i komentar savetnika Bele kuće za unutrašnju bezbednost, Fren Taunsend, koja je naglasila da je američki sistem javnog prevoza bezbedniji nego što je bio pre terorističkih napada 11. septembra 2001.

«Mi prenosimo državnim i lokalnim vlastima brojna upozorenja o taktikama al-Kaide, kako bi mogle da preduzmu odgovarajuće zaštitne mere. U svakom slučaju, bezbednost je mnogo bolja. Svakog dana nastojimo da je dodatno poboljšamo. Medjutim u ovom svetu nema apsolutnih garancija. Mi svakako ulažemo sve napore kako bi bezbednost bila što bolja.»

Gospodja Taunsend je dodala da je cilj američkih vojnih operacija u Iraku i Avganistanu da se borba protiv terorista vodi u drugim zemljama pre nego što oni izvrše napade u SAD. Medjutim, Stiven Flin, autor knjige o akcijama američke vlade u borbi protiv terorizma, suprotstavio se toj logici.

«Od napada 11. septembra 2001. ulagali smo oko 500 miliona godišnje u jačanje bezbednosti javnog saobraćaja, dok tu istu sumu utrošimo u roku od tri dana u Iraku. Potpuno smo se opredelili da prenesmo borbu na tle protivnika, kao da je taj neprijatelj koncentrisan samo u Iraku i Avganistanu, umesto da se suočimo sa pretnjom koja je zaista globalnog karaktera.»

Sekretar za unutrašnju bezbednost Majkl Čertof je takodje napomenuo da američke vlasti stalno prate komunikacije terorista i da dobijaju podatke opšteg, strateškog karaktera, ali da nisu predvidele napade u Londonu.

«Nismo imali specifične informacije o napadima u Londonu ili bilo gde drugde pre napada protekle nedelje.«

Čertof trakodje kaže da veruje da su napade u britanskoj prestonici izvršili simpatizeri al-Kaide, ali da nije siguran da ih je planirao Osama bin-Laden. Upitan da li su napade izvršili bombaši samoubice, Čertof nije isključio tu mogućnost ali je donošenje zaključka o tome prepustio britanskim vlastima.

XS
SM
MD
LG