Linkovi

U okviru obeležavanja desetogodišnjice Srebreničke tragedije danas završen Marš smrti – Put slobode


Dan uoči obilježavanja desetogodišnjice masakra u Srebrenicu na sastanku Štaba operacije "S`2005" konstatovano je da se pripreme za bezbedno održavanje komemorativnog skupa u Srebrenici, 11. jula, provode planiranom dinamikom. Po naredbama komandanta operacije generala policije Dragomira Andana, članovi štaba su upućeni na teren kako bi se upoznali sa merama i zadacima kontradiverzionog, operativnog, fizičkog, saobraćajnog i tehničkog obezbeđenja.

Portparol Štaba Radovan Pejić saopštio je da su pripadnici operacije u stalnom kontaktu sa predstavnicima organizacionog odbora svih obaveštajno-bezbednosnih struktura na nivou BiH i sa federalnim i kantonalnim MUP-om Tuzle, EUFOR-om i predstavnicima EUPM. A u okviru obeležavanja desetogodišnjice Srebreničke tragedije danas je završen i Marš smrti – Put slobode.

Tokom tri dana oko hiljadu preživelih Srebreničana, članova njihovih porodica i prijatelja prešli su put dug 70 kilometar kojim su preživeli Srebreničani u julu 1995. godine izašli na teritoriju pod kontrolom Armije BH. U Potočarima je danas otvorena novoizgrađena džamija, a verski obred predvodio je poglavar Islamske zajednice u BiH reis ul ulema Mustafa Cerić. U okviru komemoracije u Potočarima biće obavljena sahrana 610 posmrtnih ostataka srebreničkih Bošnjaka od kojih je najmlađem u trenutku smrti bilo 14, a najstarijem 96. godina.

Komisija za traženje nestalih ovih dana pronašla je u blizini Potočara, u mestu Budak još jednu masovnu grobnicu. Prema rečima Murata Hurtića, predsjednika Komisije za traženje nestalih Tuzlanskog Kantona reč je o sekundarnoj grobnici koja sadrži više od stotinu tijela. Komemorativnom skupu u Potočarima prisustvovat će oko 50 hiljada građana i 55 delegacija stranih zemalja i međunarodnih institucija.

XS
SM
MD
LG