Linkovi

Kondoliza Rajs pozdravila odluku Severne Koreje da se vrati multilateralnim pregovorima o nuklearnom razoružavanju


Rajs je istovremeno naglasila da obnova dijaloga nije dovoljna i ukazala je da ovom prilikom mora doći do napretka. Državni sekretar Rajs je ukazala da odluka Severne Koreje da se vrati pregovorima, koji za cilj imaju obustavu njenih programa za proizvodnju nuklearnog oružja, predstavlja samo prvi korak.

«Nije svrha razgovora da se razgovori održe. Cilj razgovora je da se postigne napredak i ja se nadam da će, tokom pripremnih susreta sa Severnom Korejom koji treba da budu održani u narednih par nedelja - uoči samih pregovora, ta poruka biti jasna.»

Pregovori bi trebali da budu obnovljeni 25. jula. Pjongjang je ove subote objavio da će se vratiti pregovorima, nakon što su se u Pekingu susrele američke i severno-korejske diplomate. Ranije je Severna Koreja insistirala na stavu da neće pristati na obnovu pregovora sve dok Vašington ne počne da se prema njoj odnosi – kako je navođeno - sa «poštovanjem» i tek kada SAD prekinu sa – navodnom – «neprijateljskom» politikom prema Pjongjangu. Međutim, američki zvaničnici su u subotu izneli tvrdnju da nije bilo nikakvih ustupaka.

Sekretar Rajs se zahvalila Kini za uložene diplomatske napore u obnovi šestostranih pregovora. Kina je već, u tri navrata, bila domaćin pregovora, u kojima takođe učestvuju i Japan, Južna Koreja i Rusija. Kineski ministar spoljnih poslova Li Žaođing ukazao je da bi svi učesnici pregovora trebali da rade na postizanju «zajedničkog cilja» - oslobađanja korejskog poluostrva od nuklearnog naoružanja. Zamenik južno-korejskog ministra inostranih poslova Song Min-sun pozdravio je, u ime Seula, odluku Pjongjanga i zatražio je od svih strana učesnica da ovoga puta postignu «značajan napredak.»

Pregovori su zapali u krizu u junu prošle godine, kada je Pjongjang odbacio ponudu u vidu pomoći u energiji, kao i multilateralne bezbednosne garancije, u zamenu za obustavu svojih nuklearnih programa, koje razvija u suprotnosti sa međuanrodnim sporazumima. Proteklih meseci je došlo do veoma živih diplomatskih aktivnosti, nakon što je Pjongjang zapretio da će izvršiti nuklearnu probu i da će ugasiti nuklearni reaktor u Jongbjonu – što bi, prema analitičarima, moglo da omogući Severnoj Koreji da iz gorivnih šipki izvuče plutonijum koji bi mogao da bude upotrebljen za izgardnju nuklearnog oružja. Severna Koreja je obećala da će učiniti – kako je rečeno – «sve što je u njenoj moći» kako bi došlo do napretka u pregovorima.

XS
SM
MD
LG