Linkovi

Luka Korda: Ukupna ratna šteta na području Konavala procjenjuje se na 100 miliona eura


Nakon što je crnogorski predsednik Filip Vujanović juče najavio da će Crna Gora do kraja jula »efektuirati« otplatu ratne štete građanima Konavala, a hrvatski predsednik Mesić kazao da će se napraviti novčana restitucija, gradonačelnik te opštine Luka Korda saopštio je danas kako se ukupna ratna šteta na području Konavala procenjuje na 100 miliona eura Od dvije hiljade kuća opljačkano je i spaljeno 75 odsto. Uništena je i celokupna ekonomija na tom području«, kazao je Korda.

Navodi se da je na aerodromu »Dubrovnik« u Ćilipima pričinjena ratna šteta od oko 50 miliona eura jer su odneseni mnogi uređaji kontrole letenja i opljačkane i uništene aerodromske zgrade. Za vreme rata poginule su i ranjene desetine Konavljana, a većina stanovništva morala je krenuti u zbeg i potražiti utočište u Dubrovniku i drugim krajevima Hrvatske gde su kao prognanici godinama živeli u teškim uslovima dok im nisu popravljeni domovi i omogućen povratak.

Korda je crnogorskim medijima kazao da se za 19. jul dogovara sastanak u opštini Konavle Mesića i crnogorskog premijera Mila Đukanovića, najavljujući da bi tema razgovora trebalo da bude obeštećenje samo za ratnu štetu na stočnoj farmi kod Grude. Taj objekt je potpuno uništen, a u Crnu Goru je odvezen »ratni plen« od 650 krava čija je vrednost procenjena na 350 hiljada eura.

Dve crnogorske opozicione stranke Demokratska srpska stranka i Srpska narodna stranka danas su izrazile protest zbog najave predsednika Crne Gore Filipa Vujanovića da je Crna Gora spremna da plati ratnu odštetu Hrvatskoj. Predsednik Izvršnog odbora SNS Budimir Aleksić rekao je da "bankrotirana" Crna Gora nema novca da plati ratnu odštetu Hrvatskoj. Predsednik Izvršnog odbora DSS Dragica Perović veruje da je Mesić boravio u Crnoj Gori kako bi podržao njenu nezavisnost, a da je zauzvrat dobo obećanje o obeštećenju za navodna razaranja u Konavlama.

A u intervjuu za podgorički dnevni list ‘’Vijesti’’, Predsednik Hrvatske Stjepan Mesić najavio je da će Hrvatska priznati nezavisnost Crne Gore ako to bude rezultat referenduma, ne čekajući da to prvo urade velike sile. On je istakao da će državni vrh Hrvatske uvažiti realnost. Odgovarajući na pitanje da li ima razumevanja za crnogorski državni vrh koji je ranije bio impresioniran snagom Slobodana Miloševića, Mesić je kazao da je Crna Gora premala u odnosu na Srbiju i da nije čudo što je postojala impresioniranost stavovima Srbije na čiju stranu je stala čitava jugoslovenska armija. On je dodao da se sada moramo svi okrenuti Evropi i pomoći jedni drugima da uhvatimo korak sa Evropom.

XS
SM
MD
LG