Linkovi

Samit u Gleniglu u Škotskoj biće zapamćen po ispoljenom jedinstvu u pogledu terorizma


Smit Grupe-8 okončan je dogovorom o pružanju pomoći zemljama Afrike i palestinskim vlastima, i obećanjem da će se potražiti konzensus u vezi sa problemima globalnih klimatskih promena. Jednodušna osuda terorizma od strane lidera Grupe 8 i afričkih zvaničnika koji su učestvali na samitu u Gleniglu bio je poslednji, najupečatljiviji prizor kojim je predočena snažna poruka. Britanski premijer Toni Bler -- koji je na nekoliko sati napustio samit da bi otišao u London ubrzo nakon jučerašnjih napada -- prišao je podijumu:

“Mi danas govorimo pod senkom terorizma, ali to neće omesti cilj zbog kojeg smo se okupili ovde”. Premijer Bler je rekao da će Grupa 8 početi da rešava problem beznađa i siromaštva, koji pothranjuju terorizam. On je konkretno naveo znatno povećanje pomoći Palestincima. “Grupa-8 se saglasila da obezbedi u narednom periodu značajan paket pomoći palestinskim vlastima od tri milijarde dolara kako bi dve države, Izrael i Palestina, dva naroda, dve religije koegzistirali u miru”.

Pomoć za Palestince je bilo iznenađenje pošto je samit trebalo da bude usredsređen na Afriku. Pored otpisa dugova, G-8 je obećao afričkim zemljama paket pomoći od 50 milijardi dolara, proširenje trgovine, i znatno unapređenje uslova za lečenje ejdsa.

“To neće označiti kraj siromaštva u Africi, ali pruža nada da se ono može iskoreniti. Ne predstavlja onoliko koliko su neki očekivali, ali predstavlja ostvariv i istinit napredak”.

U diskusiji o Africi na samitu učestvovali su lideri Alžira, Etiopije, Gane, Nigerije, Senegala, Južnoafričke Republike i Tanzanije. Nigerijski predsednik Olusengun Obasandžo je izjavio da je skup bio uspešan, i da ne shvata šta su teroristi želeli da postignu napadima u Londonu na početku samita.

“Africi su potrebne puna pažnja i predanost Grupe - 8. Zadovoljni smo rešenošću naših sagovornika da ne dozvole da ih teroristička dela ometu.”

Sastanak Grupe osam nastavio je sa radom bez obzira na nastalu krizu, dok je šef britanske diplomatije Džek Stro preuzeo ulogu predsedavajućeg kada je premijer Bler odučio da se vrati u London. Lideri G-8 objavili su desetak saopštenja i sporazuma, uključujući pažljivo sročen dokument o klimatskim promenama. Predsednik Buš je jedini među liderima Grupe-8 koji nije potpisao protokol iz Kjota o smanjenju izduvnih gasova koji zagađuju vazduh i zagrevaju zemljinu atmosferu. Učesnici samita su potvrdili da postoji raskol, istakavši da je došlo vreme da sve zemlje preduzmu šta mogu da reše taj ekološki problem. Premijer Bler je ukazao da lideri Grupe-8 prihvataju obavezu da vode računa o prirodnoj okolini.

“Mi ne krijemo da je u prošlosti bilo sporenja. Međutim, mi smo se saglasili sa akcionim planom koji predviđa uspostavljanje novog dijaloga između zemalja Grupe-8 i novih jakih privreda u svetu o tome da uspore, a potom obuzdaju emisiju izduvnih gasova koji uzrokuju zagrevanje.”

Bler je najavio da će prvog novembra u Britaniji biti otvaren nov dijalog o tom pitanju.

XS
SM
MD
LG