Linkovi

Evropi je potrebno jedinstvo da se bori protiv terorizma, kažu analitičari


Nepunih 16 meseci nakon bombaških napada u Madridu, terorizam je ponovo pogodio Evropu. Jučerašnje eksplozije u Londonu pokreću pitanja o tome šta je učinjeno, a šta ne, u borbi protiv terorizma na tom kontinentu. Neki analitičari kažu da su četiri eksplozije koje su juče ujutru potresle London otreznile Evropsku uniju zaglavljenju u sukobima oko niza problema. Do nedavno, borba protiv terorizma, kaže Daniel Kihejn, analitičar iz Centra za Evropsku reformu, bila je na drugom mestu.

”Terorizan nije bio na vrhu dnevnog reda poslednjih nekoliko meseci. Fokus je bio na ishodu francuskog referenduma o ustavu Evropske unije i na drugim pitanjima.“

Danas je terorizam naravno na vrhu dnevnog reda Evropske unije. Strah od terorizma u Evropi pospešen je saopštenjem na internetu u kojem je odgovornost za napade u Londonu preuzela prethodno nepoznata grupa koja sebe naziva “Tajna organizacija Al Kaide u Evropi.“ U istom saopštenju se upozorava da će slični napadi biti izvšeni i u drugim evropskim zemljama koje imaju vojnike u Avganistanu i Iraku. Londonski bombaški napadi liče na napade izvršene u Madridu 2004.: u oba slučaja meta napada su bili javni transportni sistemi. U oba slučaja eksplozije su se odigrale tokom jutarnje saobraćajne gužve, kad su izgledi da se uzrokuje najveća mogouća šteta -- najveći. U oba slučaja napadi su se podudarili sa velikim političkim dogadjajima. U slučaju Londona, bio je to samit G-8 u Škotskoj, a u Madridu -- izbori. Medjutim, neki analitičari smatraju da je Evropska unija sporo razvijala koordinisanu i efikasnu kontranterorističku politiku. Gospodin Kihejn objašnjava zašto:

”Problem je što Evropska unija ne funkcioniše kao vlada. Nema adekvatnu službu koja bi hapsila teroriste već samo može da pomogne vladama zemalja članica da pomognu same sebi. Evropska unija je onoliko jaka koliko njena najslabija članica, kad je u pitanju bezbednost. “

I mada je Evropska unija osnovala novi položaj koordinatora za kontra-terorizam, posmatrači navode da taj položaj nema dovoljno ovlašćenja niti raspolaže dovoljnim sredstvima da bi bio efikasan. Planovi za biometričke pasoše, poboljšanu koordinaciju u traganju za finansijama teroristi i zajedničke naloge za hapšenje nisu napredovali dalje od faze dogovaranja. Pa ipak, španski analitičar Barnabi Lopez Garsia navodi izvesni napredak.

Uspostavljena je znatna koordinacije izmedju različitih evropskih ministarstava unutrašnjih poslova. Medjutim, teže je razviti koordinisanu, strategiju na nivou Evrope koja je efikasna u spračavanju napada poput jučerašnjih u Londonu, kaže Lopez.

Mada se od Irske do Italije, vlasti već dugo bore protiv domaćih ekstremističkih pokreta, stručnjaci navode da su oni uveliko drugačiji od islamističkih ćelija. Blizina Evrope Bliskom istoku i Severnoj Africi kao i mnogi doseljenici iz tih krajeva koji žive u evropskim zemljama, dovode taj kontinent u posebno rizičnu situaciju. Analitičari sada očekuju daleko aktivniju borbu Evrope protiv terorizma; tome će svakako doprineti i činjenica da je britanski premijer Toni Bler sledećih šest meseci takodje predsednik Evropske unije.

XS
SM
MD
LG