Linkovi

Jap de Hop Shefer: NATO će nastaviti sa svojim misijama i pojačaće aktivnosti usmerene na podršku borbi protiv terorizma


Varvarski, kriminalni čin terorista počinjen u Londonu je za članice vojne alijanse dokaz da treba udvostričiti napore u borbi protiv globalnog terorizma, poručeno je nakon današnjeg, vanrednog okupljanja ambasadora Stalnog veća. Ambasadori Alijanse su danas, vanredno okupljeni u briselskom sedištu NATO, minutom šutnje odali poštu žrtvama terorističkih napada u Londonu Nepodeljeno je uverenje da teroristi napadaju bez političkog cilja i ideje vodilje- za njih kukavički teroristički napadi na gradjane, uništavanje i nasilje predstavljaju sami sebi razlog.

"Kao što smo videli u Njujorku, Vašingtonu, Madridu , Istanbulu i mnogim drugim mestima svijeta, teroristi mogu prouzročiti , vidjeli smo to i juče u Londonu, veliku štetu i velike i strašne ljudske patnje. Medjutim, sada sam potpuno uveren da vreme nije na njihovoj strani- zato što teroristi koji čine nasilje, kao ono što smo juče videli, nemaju političku viziju, stvar za koju se bore- za njih je nasilje samo po sebi razlog i zato neće u tome uspeti".

Nakon skupa generalni sekretar NATO, Jap de Hop Shefer, obećava da će NATO nastaviti sa svojim misijama i pojačaće aktivnosti usmerene na podršku borbi protiv terorizma- takvo nešto duguju Londončanima i ostalim žrtvama terorizma, boreći se protiv terorista - bilo u Afganistanu, Iraku, ili na evropskom tlu.

"Danas na sastanku je rečeno da ovo što činimo nije samo za našu generaciju, već i za buduće generacije- da i one mogu da uživaju u otvorenom, slobodnom i demokraskom društvu, čija odbrana je ključni razlog postojanju ove Alijanse".

Prvi čovjek civilne strukture NATO potvrdjuje da britanska vlada još uvek nije zatražila aktiviranje člana 5. vojnog sporazuma, po kojem sve ostale saveznice stavljaju svoje vojne kapacitete u njenu odbranu- ostavio je otvoreno pitanje šta bi se, ili šta će se desiti u slučaju da britanski predstavnici takvo nešto zatraže.

XS
SM
MD
LG