Linkovi

Kristina Galjak: Sigurni smo da će Karadžić i Mladić sediti pred haškim sudijama, pre ili kasnije


Deset godina od masakra u Srebrenici je tužan povod da se i zvanični Brisel priseti žrtava, nezavršenog posla oko privodjenja pravdi ključnih optuženih za srebreničku tragediju, ali i uloge medjunarodne zajednice u tome, mišljenja je šef kancelarije visokog predstavnika EU, Havijera Solane, Kristina Galjak.

Galjak: Reč o veoma tužnom trenutku za porodice žrtava, za Bosnu i Hercegovinu i za celu Evropu, jer je reč o zajedničkoj odgovornosti. Uz činjenicu da Evropa nije bila ujedinjena, nije bila dovoljno jaka, da nije mogla načiniti iskorak i pomoći ljudima koji su kasnije mučki ubijeni u Srebrenici, čini nas sve odgovornima za ono što se dogodilo. Medjutim, ovo je takodje trenutak da gledamo napred- napredak koji smo u proteklih deset godina videli, proces pomirena koji je ostvaren, i svi oni napori na stabilizaciji i približavanju Evropi, učinjeni uglavnom od staren stanovnika BiH, su ogromni- poruka iz Brisela i Evrope danas glasi- mesto u evropskom društvu, za koje se zemlja tako snažno borila, stvarno postoji i mi smo tu, spremni da i u ovako teškom trenutku podržimo te napore.

Glas Amerike: Komentarišući stav srpske vlade kojim se osudjuje srebrenički zločin, šef Solanine kancalarije naglašava da je taj korak važan kao doprinos pomirenju u regionu:

Galjak: Svi ti izrazi žaljenja i iskazivanje odlučnosti da se takvo nešto ne bi smelo ponoviti, mogu samo da budu od koristi- pomirenje je ključ- pomirenje i pravda su od suštinske važnosti kako bi se osiguralo da se Srebrenica ne ponovi. Važno je i zbog toga da se zemlja i region pokrenu napred, region pred kojim stoji prosperitet i gde ljudi sada žive u miru sa svojim susedima, uz vrednosti kakve svi mi delimo.

Glas Amerike: U tom je svetlu neobično važno privesti pravdi sve optužene, kaže gospodja Galjak, ponavljajući podršku kakvu je Solana dao jučerašnjem hapšenju karadžićevog sina:

Galjak: Da, jedan od onih koji podržavaju optužene je zatvoren zbog onoga što je, poput svih ostalih, morao činiti a nije- pomoći pravdi da se optuženi za ratne zločine, za masakre poput onoga u Srebrenici, privedu pravdi. Zato sve akcije koje su usmerene ka tom cilju, imaju našu punu podršku, kao i podršku cele EU, EUFOR i NATO će takve akcije i dalje da provodi. Pravda je neophodna kako bi se došlo do punog pomirenja.

Glas Amerike: Medjutim, šta činiti sa činjenicom da haški begunci još uvek imaju jaku podršku u nekim delovima RS?

Galjak: Da to je moguće, ali zvuči vrlo čudno da nacija koja želi pomirenje, društvo koje želi da ide napred, podržava optužene za tako strašne zločine. Treba nam još neko vreme ali, sigurni smo da će Karadžić i Mladić sediti pred haškim sudijama, pre ili kasnije.

XS
SM
MD
LG