Linkovi

Članovi Evropskog parlamenta usvojili rezoluciju kojom se snažno osuđuje srebrenički masakr


EU je isttovremeno zatražila od Veća EU i Evropske komisije da adekvatno obeleži 10- godišnjicu genocida počinjenog u zaštićenoj zoni UN-a.

Uz uverenje da neće biti stvarnog pomirenja bez privodjenja pravdi optuženih za ratne zločine, EP traži od Republike Srpske i Srbije i Crne Gore da bez odlaganja lociraju i uhapse Radovana Karadžića i Ratka Mladića. Od zvaničnog Brisela se traži da na svaki način podrži proces pomirenja, te da jasnim integracijskim perspektivama podrži neophodan opšti progres u zemlji i ostatku regiona. Na insistiranje nekoliko parlamanentarnih grupa, rezolucija poziva na promenu Dejtonskog mirovnog sporazuma, kako bi on u punoj meri podržao integaciju BiH u evropske i euro-atlantske strukture. Tako evropski Zeleni posebno naglašavaju, po njima, "nedopustivu etničku definiciju zemlje" kakvu sadrži Dejton:

" Etnička definicija je dala ton bh ustavu i sve dok se to ne reši, ta etnička definicija regiona, neće iza nas ostati ni srebrenička tragedija. Ta etnička definicija je razlog zašto danas Srbi nisu u mogućnosti da prepoznaju vlastite zločine, zato ni Hrvati ne mogu da prepoznaju svoje zločine, zato se Bošnjaci ne mogu da nose sa svojim gnevom. Zato tražim da iz parlamenta potekne inicijativa da se 10 godina nakon Dejtona, taj sporazum ponovo stavi na sto, posebno njegove etničke definicije".

Jednim od dosadašnjih teških promašaja šef delagacije EP za Jugoistočnu Evropu, Doris Pak, naziva činjenicu da su pred desetogodišnjcu maskra u Srebrenici, ključni optuženi, Karadžić i Mladić, još uvek na slobodi.

"Mislim da je to sramotno, i to za obe strane- za medjunarodnu zajednicu, jer nisam sasvim sigurna da su učinili sve što su sa svojim trupama mogli da ih pronadju. Nisam sigurna da su to učinili zato što bi Karadžić i Mladić, jednom u Hagu, ispričali ko im je pomogao, i to više ne bi bilo samo srpsko pitanje."

I glavna tužiteljica Karla del Ponte, govori o tome da SFOR nije učinio šta je trebao. Sa druge strane, činjenica je da u RS postoje brojne mreže koje pomažu beguncima. Mi smi nedavno pozvali čak i pravoslavnu crkvu da im uskrati utočište, zato što mislimo da svi trebaju učiniti ono što je u njihovoj moći da se ovo prekine. Ovo zbog toga, što ne može biti pomirenja u BiH ako Karadžić i Mladić nisu u Hagu". Lekcija naučena na Srebrenici i ratovima na području bivše Jugoslavije, trebala bi, pored ostalog, poslužiti jačanju spoljne politike i bezbednosti Starog kontinenta, poruka je evropskih parlamentaraca.

XS
SM
MD
LG