Linkovi

Francuska povećala stepen bezbednosti sa narandžastog na crveni


Premijer de Vilpen je dao izjavu na televiziji, izrazivši, solidarnost, podršku i prijateljstvo Francuske prema Britaniji posle, kako je rekao, «tih gnusnih akata».

De Vilpen je naglasio da više nego ikada demokratije moraju da zbiju redove i da pokažu jedinstvo u suočavanju sa pretnjom terorizma. «Više nego ikada treba da budemo budni i odlučni,» naglasio je de Vilpen. Francuski premijer je to izjavio samo nekoliko sati posle smrtonosnih eksplozija u Londonu, a posle hitnog sastanka sa ministrima odbrane i unutrašnjih poslova i šefovima obaveštajnih službi. De Vilpen je naveo da je zatražio od svojih ministara da pojačaju bezbednost oko važnih lokacija, što, kako se pretpostavlja, uključuje i nuklearna postrojenja.

Francuska se takodje u prošlosti suočavala sa terorističkim pretnjama. Islamski teroristi su izvršili bombaške napade u pariskom metrou 1995. u kojima je poginulo osam osoba, dok je 200 bilo povredjeno. Posle terorističkih napada u SAD, 11. septembra 2001. francuska policija je uhapsila više desetina osumnjičenih terorista. Policija je takodje sprečila najmanje dva bombaška napada - jedan na zgradu američke ambasade u Parizu, 2001, a drugi na tržnicu u Strazburu, na istoku zemlje, 2000. godine. Prošle godine dve grupe su zapretile da će izvršiti napade na francuske interese, dok službe bezbednosti takodje prate islamiste u Francuskoj koji su se priključili ili bi želeli da se priključe pobunjenicima u Iraku.

XS
SM
MD
LG